Талибанският премиер: „Давим се в проблемите си“

Талибанският премиер: „Давим се в проблемите си“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.11.2021
  • Share:

Мохамад Хасан Ахунд, бивш ръководител на съвета за ръководство на талибаните и министър-председател на талибанското правителство, обяви в първата си телевизионна реч, че движението няма намерение да се намесва в други страни и поиска да не спира международната помощ за справяне с кризата, която държавата преживява, съобщава агенция Pajhwok Afghan News.


„Ние уверяваме всички страни, че няма да се месим във вътрешните им работи и че искаме да имаме добри икономически отношения с тях", каза Ахунд в речта си.


Лидерът на талибаните обаче повтори, че страната преминава през сериозна икономическа криза. „Давим се в проблемите си и се опитваме да натрупаме сили, за да издигнем народа си от страданията и трудностите с Божията помощ. Правим всичко възможно, за да решаваме проблемите на хората. Работим извънредно по всеки раздел", добави Ахунд.


В този контекст той призова международните благотворителни организации да продължат да предоставят помощ, за да помогнат на нацията да разреши кризата.


Според Ахунд обаче движението на талибаните вече е изпълнило всичките си обещания към населението: да сложи край на окупацията на територията на страната, да създаде наистина ислямска държава и да насърчи сигурността. Според него икономическите проблеми са резултат от бившите афганистански власти, които той обвини за "най-слабата система в света".


„Останките от стария режим, който се крие сега, предизвикват безпокойство и дезориентират хората, така че те да не вярват на своето правителство", каза премиерът.


Междувременно, след идването на власт на талибаните в Афганистан в края на август, както наскоро разкри ООН, движението не е в състояние да предотврати активирането на своя съперник, Ислямска държава Велик Хорасан, която вече присъства в почти всички провинции и става все по-активна.


В същото време Афганистан преминава през сериозна хуманитарна криза, която засяга преди всичко жените и момичетата, изправени пред големи трудности при достъпа до храна, медицински грижи и финансови ресурси, факт, който доведе до заплаха от глад в страната.

Станете почитател на Класа