Гърция: Руските контрасанкции са причинили сериозни щети на търговията

Гърция: Руските контрасанкции са причинили сериозни щети на търговията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.11.2021
  • Share:

Реципрочните мерки, въведени от Кремъл в отговор на антируските санкции, засегнаха сериозно взаимната търговия между Москва и Атина, като според съобщенията гръцкият износ за страната е намалял наполовина през последните седем години.


„Руските контрасанкции засегнаха гръцкия износ, който беше намален наполовина в сравнение с 2014 г. Това важи особено за пресните плодове, зеленчуци, риба и млечни продукти", каза в интервю Варвициотис Милтиадис, заместник-министър на външните работи на Гърция.


Според него гръцките производители в момента засилват усилията си да увеличат дела на продуктите на страната на руския пазар чрез увеличаване на продажбите на други стоки, които не са обект на санкции.


Руските власти наложиха забрана за внос на редица хранителни продукти от страни-членки на ЕС през 2014 г., след като отношенията между Москва и Брюксел драстично се влошиха в резултат на икономическите санкции, въведени от ЕС срещу Русия. Тази стъпка предизвика остри критики от граждани и компании както в Русия, така и в ЕС и предизвика вълна от протести сред европейските фермери.


„Туризмът е от особено значение за нас, тъй като помага за намаляване на огромния търговски дефицит, който имаме с Русия, нашия традиционен източник на енергия и зърнени култури", каза Милтиадис.


Дипломатът добави, че Гърция не може да посрещне толкова много руски посетители, колкото през последните години, поради ограниченията, свързани с Covid. Въпреки това, хотелиерите в страната се надяват на бързо възстановяване на броя на туристите от Русия.

Станете почитател на Класа