Германия към САЩ: Не налагайте санкции срещу "Северен поток 2"

Германия към САЩ: Не налагайте санкции срещу "Северен поток 2"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.11.2021
  • Share:

Германия директно призова САЩ да се откажат от идеята за въвеждане на санкции срещу руския газопровод „Северен поток 2", съобщи списанието Axios в неделя, позовавайки се на поверителен документ, за който се твърди, че е получило.


„Едностранните действия на Конгреса на САЩ по проекта сериозно биха отслабили трансатлантическото единство по отношение на Русия", се казва в неофициален документ, за който се съобщава, че Германия е изпратила във Вашингтон, според базираното във Вирджиния издание. Axios публикува нещо, което изглежда като поверителен документ от шест страници, използван в закрити дискусии между правителствата.


В него германците твърдят, че "Северен поток 2" в сегашното му състояние не представлява "никаква заплаха" за енергийната сигурност на Украйна - опасение, което според Вашингтон е достатъчно основание за потенциални санкции. Берлин също така заявява, че „санкциите на САЩ ще навредят на американските съюзници в Европа, включително на Берлин, като по този начин ще отслабят доверието в правителството на САЩ и ще застрашат постиженията на двете нации от 21 юли при съгласуването на съвместно изявление за подкрепа на Украйна".


Документът очевидно се е стремял да убеди Вашингтон, че координираните усилия на САЩ и Германия ще бъдат по-ефективно възпиране срещу всякакви потенциално враждебни действия, които Москва може да предприеме, като същевременно се казва, че „Русия в момента изпълнява всички задължения за доставка и не може да бъде обвинявана за ръста на цените на енергията".


Берлин също твърди, че Северен поток 2 не омекотява позицията му спрямо Русия и очертава няколко мерки, които е готов да предприеме, ако Русия се опита да използва енергията като оръжие. Списъкът включва стъпки, вариращи от „силни публични послания до прекратяване на двустранните политически срещи с Москва и нови икономически санкции, както и подкрепа за жертвите на използването на енергия от Русия като оръжие".


Документът също така информира САЩ за процеса на сертифициране на проекта за газопровод, като се посочва, че окончателното одобрение трябва да се очаква не по-рано от юли и септември 2022 г.


Не е ясно дали вестникът е оказал някакво влияние върху Вашингтон. В събота американските медии съобщиха, че администрацията на президента Джо Байдън изглежда се противопоставя на нова порция санкции срещу руския проект, които в момента преминават през Конгреса. Ако бъдат одобрени, те могат да засегнат компаниите, участващи в процеса на тестване и сертифициране на начинанието.

Станете почитател на Класа