Франция отказва да бъде „заложник на британската вътрешна политика“

Франция отказва да бъде „заложник на британската вътрешна политика“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.11.2021
  • Share:

Франция няма да бъде държана като заложник на вътрешната политика на Великобритания заради кризата с мигрантите в Ламанша, каза вътрешният министър Джералд Дарманин в неделя след среща с неговите белгийски, германски и холандски колеги в северния френски град Кале.


„Великобритания напусна Европа, но не и света. Трябва да работим сериозно по тези въпроси, без да бъдем заложници на вътрешната британска политика", каза Дарманин пред репортери.


Самото Обединено кралство е виновно за потока от мигранти, които се стремят да достигнат британските брегове и предприемат дръзко плаване през Ламанша, твърди министърът. „Мигрантите са привлечени от Англия и по-специално от нейния пазар на труда, на който можете да работите в Англия без никаква идентификация. Великобритания трябва да поеме своята отговорност и да ограничи икономическата си привлекателност", добави той.


В крайна сметка Великобритания остана извън срещата в Кале, като Дарманин уведоми в петък своята колежка от Обединеното кралство Прити Пател, че поканата й е била отменена. Този ход беше последван от отворено писмо, публикувано от британския премиер Борис Джонсън, в което той призова Париж просто да вземе обратно всички нелегални мигранти. Париж отхвърли всяка възможност това да се случи.

Станете почитател на Класа