Единственото пълно слънчево затъмнение за 2021 г. ще се случи този уикенд

Единственото пълно слънчево затъмнение за 2021 г. ще се случи този уикенд
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.12.2021
  • Share:

Тази седмица ще се случи единственото пълно слънчево затъмнение за тази година, но то ще бъде видимо само от Антарктида, според данните на НАСА. Събитието през следващата събота, 4 декември, ще достигне максималното си продължение около 07:33 GMT за зрители близо до ледения шелф Филхнер-Рон на антарктическия континент.


Но астрономи от останалата част от южното полукълбо - включително части от Чили, Нова Зеландия, Австралия, Намибия, Лесото, Южна Африка, остров Света Елена, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, островите Крозет и Фолклендските острови - ще може да се насладят на частично затъмнение. На повечето от тези места явлението ще се случи преди, по време и след изгрев или залез, в зависимост от конкретната локация, което означава, че наблюдателите ще трябва да имат ясен изглед към хоризонта, за да го видят.


Следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи на 8 април 2024 г. и ще бъде широко видимо в Канада, Мексико и САЩ. Междувременно в Европа не се очаква подобно астрономическо събитие през този век.


Слънчевото затъмнение се случва, когато Луната се намира между Слънцето и Земята, хвърляйки сянка върху нея и напълно или частично, блокирайки светлината от звездата в някои области на нашата планета.


За да се случи пълно слънчево затъмнение, Слънцето, Луната и Земята трябва да бъдат подравнени. Наблюдателите, които са в центъра на сянката на естествения спътник, когато той е поставен пред нашата планета, могат да видят пълно затъмнение. В този момент небето става много тъмно, сякаш е изгрев или залез. Ако метеорологичните условия позволяват, тези по пътя на пълното затъмнение могат да видят слънчевата корона, тоест външната атмосфера на Слънцето, която иначе е скрита от яркостта на звездата.


Ако времето позволява, НАСА ще излъчи изглед на пълното слънчево затъмнение от ледника Юниън в Антарктида.

Станете почитател на Класа