Барбадос напусна властта на британската корона и се превърна в република

Барбадос напусна властта на британската корона и се превърна в република
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.12.2021
  • Share:

Барбадос вчера направи историческа промяна и завърши прехода на властта от британската корона, превръщайки се в република.


Церемонията, посветена на символичното предаване на властта, започна в понеделник следобед. По време на събитието Сандра Мейсън пое президентството и замени кралица Елизабет II като държавен глава.


Барбадос става държава, независима от Обединеното кралство, през 1966 г. и оттогава формата на управление е парламентарната монархия. През октомври 2021 г. Мейсън беше избрана за първи президент на страната.


Централният момент от церемонията се състоя точно в полунощ. В първата минута на следващия ден 21 топовни изстрела символизираха раждането на Република Барбадос, последвани от националния химн, сред радостните викове от стотици хора, присъстващи на площада на героите в столицата Бриджтаун.


Знамето на кралица Елизабет II бе спуснато, за да се представят по-късно новите емблеми на републиканската власт.


Принц Чарлз, наследник на британския трон, стана свидетел на този символичен преход и няколко минути по-късно произнесе реч, за да поздрави народа на Барбадос за „новата глава в неговата история".


Празникът включваше национални танцови и музикални демонстрации, начело със звездната певица Риана, която бе обявена за „Национален герой", както и тържествена реч на премиера Миа Мотли, за окончателния край на ерата на колониализма, и почитането на национални герои, представляващи културата на Барбадос.


Събитията кулминираха с клетвата на Мейсън като нов държавен глава.

Станете почитател на Класа