Русия и НАТО: Взаимни предупреждения в изострящата се обстановка заради Украйна

Русия и НАТО: Взаимни предупреждения в изострящата се обстановка заради Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.12.2021
  • Share:

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не пресича очертаните от Москва „червени линии“ в Украйна и каза, че НАТО заплашва сигурността на Русия, като провежда военни учения и разполага оръжия до границите й, пише в. „Файненшъл таймс“.

 

Путин заяви, че Русия е разработила нова хиперзвукова ракета, която се предвижда да бъде въведена на въоръжение в началото на следващата година. По думите му Москва може да бъде принудена да отвърне, ако НАТО „продължи да разширява своята инфраструктура“, включително с евентуално разполагане на подобни ракетни системи.

 

САЩ доставят оръжия на Украйна и й предоставят помощ за обучаване на армията, но досега не са разполагали войски или оборудване по начина, за който намеква Путин. Това обаче продължава да е належащ въпрос за руския президент, който заяви миналия месец, че НАТО може да изгради бази и да разположи ракетни системи в Украйна под прикритието на тренировъчна програма, коментира „Файненшъл таймс“.

 

Представител на Пентагона каза по-рано този месец, че САЩ могат да разгърнат догодина първите си хиперзвукови оръжия.

Киев казва, че по данни на американското разузнаване има „голяма вероятност“ Русия да подготвя военно нахлуване след влошаването на отношенията с украинския президент Володимир Зеленски, отбелязва изданието.

НАТО предупреди, че членовете му ще предприемат сериозни действия срещу Русия, ако тя пристъпи към ново военно нахлуване в Украйна. Същевременно обаче алиансът показа, че подкрепата му за Украйна има ограничения, пише в. „Уолстрийт джърнъл“.

 

Външните министри на страните от НАТО се събраха, за да търсят начини за предотвратяване на ново руско нападение срещу Украйна. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза след първия дне от срещата, че министрите са обсъдили възможни финансови и политически мерки за възпиране на Русия, посочва изданието.

 

Путин предупреди, че евентуално разполагане на войски или оръжия в Украйна от НАТО би накарало Русия да предприеме решителен отговор, пише в. „Гардиън“.

 

В най-експанзивния си коментар досега за разгръщащата се криза руският президент се оплака от разширяването на НАТО към границите на Русия и каза, че оказването на значителна подкрепа от алианса за Украйна би представлявало пресичане на „червена линия“ за Москва, изтъква вестникът.

 

Страните от НАТО, чиито външни министри се събраха на среща в Латвия, предупредиха Путин да не предприема по-нататъшни агресивни действия спрямо Украйна.

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви в латвийската столица Рига, че Западът е нащрек заради „все по-войнствената реторика“ на Русия и „необичайното“ придвижване на руски войски. Преди срещата на външните министри от НАТО, насочена към обсъждане на подхода на алианса при възможно руско нахлуване, той предупреди, че „евентуална нова агресия би довела до сериозни последици“.

 

Напрежението се изостри след струпването на почти 100 000 руски войници и въоръжение близо до украинската граница. Подобна напрегната ситуация имаше и през април, но сега американски и украински служители предупреждават, че заплахата от руско настъпление тази зима е напълно реална заради неуспешното прилагане на споразумението за прекратяване на огъня и влошаващата се политическа обстановка, коментира „Гардиън“.

 

Беларус също заплашва да се присъедини към Русия, ако избухне война с Украйна. Тази седмица Минск обяви, че ще проведе съвместни военни учения с Русия до южната граница на Беларус, като каза, че те са провокирани от разполагането на украински войски в граничната зона заради засилващата се миграционна криза, предизвикана от беларуския президент Александър Лукашенко. Той заяви вчера, че е готов да приеме руски ядрени ракети на беларуска територия, ако западните страни предприемат подобни действия за разполагане на такива оръжия, отбелязва изданието.

 

 

Станете почитател на Класа