Пекин привика посланика на Япония след коментарите на Шиндзо Абе за Тайван

Пекин привика посланика на Япония след коментарите на Шиндзо Абе за Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.12.2021
  • Share:

Китайското министерство на външните работи извика японския посланик в Пекин в сряда вечерта на "спешна среща", след като бившият японски премиер Шиндзо Абе потвърди, че нито неговата страна, нито Съединените щати могат да останат със скръстени ръце, ако Китай атакува Тайван.


„По време на срещата с посланик Шуй Хидео, заместник-министърът на външните работи на Китай, Хуа Чунинг, определи изявленията на Абе като погрешни и нарушаващи основните норми на отношенията между Пекин и Токио", се казва в изявление на външното министерство на Китай, цитирано от Ройтерс.


Хуа Чунинг отбеляза „Коментарите на Абе открито оспорват суверенитета на Китай и дават нагла подкрепа на силите за независимост в Тайван. Китай категорично се противопоставя на това", подчерта той, добавяйки, че е направил „строги изказвания" към Япония.


По-рано тази сряда Абе по време на форум, организиран от Тайванския институт за изследване на националната политика, че въоръжена инвазия на острова от Китай би представлявала сериозна опасност за Япония.


„Извънредно положение в Тайван е извънредно положение в Япония и следователно извънредно положение за алианса Япония-САЩ. Народът на Пекин, и в частност президентът Си Дзинпин, никога не трябва да бъркат, като не признават това", каза той.


Що се отнася до бъдещето на китайско-японските отношения, бившият японски премиер отбеляза, че страната му трябва да засили връзките си с Китай и в същото време твърдо да каже на гигантския си съсед каквото има да каже. „Япония, Тайван и всички хора, които вярват в демокрацията, трябва да продължат да призовават президента Си Дзинпин и другите лидери на китайската комунистическа партия да не поемат по грешен път", каза той.


Той добави „Япония и Тайван трябва да работят заедно за защита на свободата и демокрацията. По-силен Тайван, проспериращ Тайван и Тайван, който гарантира свободата и правата на човека, също са в интерес на Япония", заключи той.

Станете почитател на Класа