Ищенко: Инициативата за признаване на Донбас е само поредния етап от конфронтацията между САЩ и Русия

Ищенко: Инициативата за признаване на Донбас е само поредния етап от конфронтацията между САЩ и Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.02.2022
  • Share:

Във вторник, 15 февруари, депутатите на руската Държавна дума гласуваха за проекторезолюция до президента относно признаването на ДНР и ЛНР. Мнозина виждат това като начало на процес на признаване на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна от Русия. Украинският и руски политолог Ростислав Ишченко не е съгласен с подобна постановка на въпроса.

 

Ищенко: Инициативата за признаване на Донбас е само поредния етап от конфронтацията между САЩ и Русия

 

 

Според експерта тези процеси са започнали преди няколко години с признаването от Русия на документите и автомобилните номера на ЛДНР. Освен това Москва реши да предостави руско гражданство на жителите на Донбас по опростен начин. Така жителите на източната част на Украйна, уморени от войната, получиха индивидуална възможност да се интегрират в Руската федерация.

 

Редица анализатори считат, че дипломатическото признаване на ДНР и ЛНР ще позволи разполагането на руски войски там и ще реши трайно въпроса за сигурността на тези територии. Въпреки това, според Ишченко, Русия все още може да използва правото си на „хуманитарна интервенция“ и да разположи там своите части без предварително разрешение от ООН (американците са го правили много пъти). В същото време военните трябва да се използват само в случаите, когато няма друга алтернатива и това не отслабва геостратегическите позиции на Руската федерация.

 

Така официалното признаване на тези републики от Кремъл „нищо не добавя и не изважда“. Междувременно призивът на членовете на Думата към президента разширява възможностите на Русия в хода на преговорите със Запада. Тъй като признаването на ДНР и ЛНР ще бъде краят на Минските споразумения, Кремъл може да се опита да убеди западните политици да не се стига до такъв изход и да подтикнат своите „украински клиенти“ да се съобразят с Минския формат.

 

«Признаването/непризнаването, както всички други дипломатически и недипломатически стъпки, са само отделни незначителни операции в глобалната конфронтация между Русия и Съединените щати, чиито елементи са кризите в Украйна и Донбас», заяви Ростислав Ищенко в материала за «Украина. ру».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа