Може ли картел на големите потребители да намали цените на петрола и газа?

Може ли картел на големите потребители да намали цените на петрола и газа?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.06.2022
  • Share:

Цените на енергията се покачват до небето, докато светът се сблъсква с икономическите последици от руската инвазия в Украйна, тесните места във веригата на доставки и трайните последици от блокирането за Covid-19.
Но италианският премиер Марио Драги има план. Известният бивш президент на Европейската централна банка, на среща с Джо Байдън, наскоро повдигна идеята за създаване на „картел от потребители на петрол". Точно както най-големите производители на петрол се обединяват чрез ОПЕК, за да договорят годишни квоти за производство на петрол, Драги предложи големите консуматори на енергия да обединят усилията си, за да увеличат своята преговорна сила.
Той предлага два варианта: или „картел от купувачи", които работят заедно за договаряне на цените, или „предпочитания път" за убеждаване на ОПЕК и другите големи производители да увеличат производството.
Драги и президентът на САЩ също обсъдиха прилагането на таван на цените на газа на едро, идея, налагана от Италия в рамките на ЕС през последните три месеца – макар и с малко подробности за това как ще функционира на практика – но пък с опозицията на Германия, най-големият вносител на руски газ в региона.
Преди войната 40% от газа в ЕС и 25% от петрола идваха от Русия. Цената на газа, внесен от Русия, скочи от 20 евро за мегаватчас преди инвазията в Украйна до 120 евро.
От септември 2021 г. четирите най-големи икономики в ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания – са похарчили по 20-30 милиарда евро за изкуствено намаляване на сметките за газ и електричество, както и цените на газа и дизела, според брюкселския мозъчен тръст Bruegel. Тези субсидии подкопават подкрепата на ЕС за Украйна, като помагат за финансирането на Москва, както и източват публичните финанси и вредят на околната среда.
Русия използва малка част от газа си у дома и изпраща основната част в Европа по тръбопроводи. След като газът започне да се излива от кладенците, можете да забавите потока, но не и да го спрете. Така че позицията на доставчика, Русия, е сравнително слаба. Те биха могли да изгорят газа във въздуха, но това би било много скъпо за тях, като голяма санкция.
Картелът на купувачите на петрол, който е по-приоритетен за САЩ, е просто на етап идея, но може да се превърне в механизъм, който да убеди ОПЕК да увеличи производството, ако ЕС реши да блокира вноса на руска енергия.
В момента ЕС е по-фокусиран върху създаването на картел за купувачи на газ. Лидерите на ЕС се договориха през март да купуват газ заедно. „Имаме важен лост за въздействие. Така вместо да се наддаваме взаимно и да повишаваме цените, трябва да използваме общата си тежест." каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ЕС консумира три четвърти от световния тръбопроводен газ и 16% от транспортирания с кораби LNG. Вдъхновени от примера за закупуване на ваксини срещу Covid от ЕС, поддръжниците на идеята твърдят, че обществените поръчки от ЕС биха могли да гарантират сигурност на доставките и да осигурят по-голяма прозрачност относно цените. И все пак много подробности тепърва ще бъдат уточнени.
Остава неясно дали всички 27 държави-членки на ЕС ще се подпишат или колко лесно биха могли да излязат от съществуващите договори за газ. И ЕС все още трябва да приеме закон, който му позволява да купува енергия заедно, което също ще трябва да заобиколи една от причините за съществуване на ЕС: разбиването на картели.
ЕС трябва да създаде картел на потребителите на петрол с други развити страни, включително ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея и Обединеното кралство, които представляват огромен дял от потреблението на петрол в глобален пазар. Ако те заедно кажат, че това е цената, която ще платим, но не повече, продавачите ще трябва да я спазват. Това специално време се нуждае от специални действия.

Станете почитател на Класа