Внучката на Нелсън Мандела към Зеленски: В Украйна има расизъм

Внучката на Нелсън Мандела към Зеленски: В Украйна има расизъм
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.06.2022
  • Share:

Внучката на Мандела: Зеленски трябва да следва принципите на човечността, за да постигне мир

 

Украинският президент Владимир Зеленски трябва да се ръководи от принципите на хуманността, за да постигне мирно уреждане в страната, пише  внучката на бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела Ндилека в статия за списание Newsweek.

Според нея в началото на руската военна операция е имало съобщения за възмутително отношение към някои малцинства на украинска територия на расова основа.

„Хиляди чернокожи студенти бяха лишени от права и ги затвориха в Украйна. И докато украинското правителство предприе стъпки за справяне с тези малцинства на границата, сраженията показаха, че цветнокожите бежанци, за съжаление, се третират по различен начин в Украйна, отколкото хората от европейски произход“, твърди Ндилека Мандела.

Авторът на материала счита, че подобни двойни стандарти рискуват да подкопаят създаването на „глобални морални коалиции“ – коалиции от обществени организации, религиозни лидери, писатели и други, с чието мнение са готови да се съгласят и други хора. Именно това явление направи възможно прекратяването на апартейда, но по време на конфликти появата на «морални коалиции» не винаги идва отвътре, в такива ситуации е необходимо да се помага отвън, пише тя.

Това се случи в Южна Африка, която беше в състояние на дълбоко разделение — международната общност изигра роля в промените, припомня авторът. Нелсън Мандела разбра, че «просперираща и демократична Южна Африка е в интерес на всички», подчертава внучката му.

„За да разреши украинско-руската криза, Зеленски трябва да осъзнае, че моралният авторитет по време на конфликт включва следване на повече от една цел или интересите на един човек, той трябва да се ръководи от принципите на човечността“, отбелязва авторът.

На 10 март граничната служба на Украйна съобщи, че 768 чуждестранни студенти от 26 държави са били евакуирани с влак в Полша.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа