Хилядна италианска мафия действа в Австралия

Хилядна италианска мафия действа в Австралия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.06.2022
  • Share:

Хиляди членове на италианската мафия действат в Австралия и доскоро оставаха до голяма степен неоткрити, докато „дърпат конците" на други престъпни групировки, казва австралийската федерална полиция AFP.
На пресконференция във вторник помощник-комисарят на AFP Найджъл Райън разказа подробно за мащаба на италианската организирана престъпност в Австралия, и как планира да се насочи към тях. Той каза, че членовете на прословутата калабрийска мафия „Ндрангета", са се укривали в общността в продължение на десетилетия, докато са извършвали тайно пране на пари. Полицията смята, че до 5000 членове на мафията действат в Австралия, в съюз с колегите си в Италия.
Калабрийската мафия работи с други организирани престъпни групи, включително байкерски банди и азиатски (или близкоизточни) престъпни групи, с които си сътрудничат при внос на наркотици, пране на пари и насилие. Те се ръководят от висши фигури с власт над своите кланове, не се показват и управляват бизнеси, за да имат легитимност. В продължение на много десетилетия незаконното богатство, спечелено от организираната престъпност, бавно се легитимира чрез тези бизнеси.
„Те успяха да останат под радара, докато живеят скромно в скромни домове. Те насочиха незаконно придобитите богатства към законните си строителни, селскостопански и кетъринг бизнеси. В много отношения бих казал, че „Ндрангета всъщност са тези, които дърпат конците на други организирани престъпни групи, особено на по-насилствените, като бандите от мотоциклетисти извън закона", каза Райън.
Преди четири години беше организирано тайно разследване, водено от AFP срещу организираните престъпни синдикати, които трафикират незаконно наркотици и оръжия, наречена операция Ironside. В основата на операцията беше специално криптирано комуникационно устройство, наречено ANoM.
Служителите събраха разузнавателна информация от приложението ANoM, за да разберат как работят и комуникират транснационалните тежки синдикати на организирана престъпност – включително „Ndrangheta". След това бяха приети закони, които предоставят на AFP допълнителни правомощия за идентифициране и прекъсване действията на престъпните синдикати.
„Новите правомощия, заедно с разузнавателна информация, събрана от ANoM, ни дадоха най-добрата възможност днес да идентифицираме и преследваме следващите си цели Тези цели сега включват италианската организирана престъпност, а именно „Ндрангета. Те са отговорни за 70 до 80% от световния кокаин и заливат Австралия с незаконни наркотици", каза Райън.
В Австралия има 51 италиански организирани престъпни клана и АФП потвърди, че 14 от тях са „Ндрангета". Калабрийската мафия е отговорна за тежки престъпления, извършвани по целия свят, а АФП работи с италианските, американските, испанските и бразилските власти, за да разбият техните финанси, комуникации и операции. Полицията също ще преследва лицата, които улесняват прането на пари, което е в обем от милиарди долари годишно.

Станете почитател на Класа