Вучич изрази недоволство от обстоятелствата за отмяна на визитата на Лавров

Вучич изрази недоволство от обстоятелствата за отмяна на визитата на Лавров
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.06.2022
  • Share:

Президентът на Сърбия Александър Вучич се е отнесъл негативно към отказа на България, Северна Македония и Черна гора да осигурят въздушен коридор за самолета на руския външен министър Сергей Лавров, което направи невъзможно посещението му в Белград, отбеляза президентът по време на среща с руския посланик в Сърбия. Александър Боцан-Харченко.
„Президентът Вучич изрази недоволство от обстоятелствата, които възпрепятстваха пристигането на руския външен министър Лавров. Той каза, че Сърбия, въпреки всичко, ще защити своята независимост и автономия при вземането на политически решения, ще продължи европейския си път, като запази традиционните приятелски и партньорски отношения със страни от всички континенти и ще продължава да спазва военен неутралитет", се казва в изявление на пресслужбата на сръбския лидер след срещата.
По време на разговорите беше обсъдено и предстоящото посещение на сръбския външен министър Никола Селакович в Москва.
Лавров трябваше да посети Сърбия на 6-7 юни, но както потвърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, на самолета на министъра беше отказано преминаване във въздушното пространство на страните около Сърбия.

Станете почитател на Класа