Кая Калас: Европейското единство за Украйна става все по-трудно

Кая Калас: Европейското единство за Украйна става все по-трудно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.06.2022
  • Share:

Европейското единство по отношение на отговора на руската инвазия в Украйна се оказва трудно за поддържане пред лицето на въздействието на войната върху инфлацията и жизнения стандарт на целия континент, каза естонският премиер.
Кая Калас разкритикува френския президент Еманюел Макрон, че се опитва да осигури на Владимир Путин дипломатически изход от конфликта, като каза, че единственият ефект от това е да се даде на руския лидер вярата, че той няма да бъде изолиран или да бъде изправен пред правосъдие за военните престъпления на армията му.
„Намираме се в момент, когато санкциите започват да нараняват нашата страна. Първоначално санкциите бяха трудни само за Русия, но сега стигаме до момент, когато санкциите са болезнени за нашите собствени страни, а въпросът е колко болка сме готови да понесем. За различните държави е различно. Единството е много трудно да се запази. Става все по-трудно заради високата инфлация и цените на енергията." каза Калас която придоби растяща репутация, че се противопоставя на Путин.
Тя добави: „Газът може да е скъп, но свободата е безценна. Хората, живеещи в свободния свят, всъщност не разбират това." Тя като тийнейджърка е била освободена от руски тоталитарен затвор – Естония е била анексирана от СССР до 1991 г. „Знам какво е усещането и това е опитът на централните и източните страни. Но това е опит, който някои западноевропейски страни нямат, така че ценностите ще излетят през прозореца, веднага щом почувствате болката в своята страна", каза тя.
„Много съм притеснена от преждевременните призиви за прекратяване на огъня или за мир, тъй като прекратяването на огъня не означава, че зверствата ще приключат в окупираните територии. Вече направихме тази грешка три пъти в Грузия, Донбас и Крим и не можем да я повторим".
Тя също така каза, че се страхува, че скоро няма да има ембарго на ЕС върху руския газ, но е предложила алтернатива на Германия - тя да спре да плаща на Москва за покупките на руски газ и вместо това да постави парите в депозитна сметка, която отива за репарации и възстановяване на Украйна. Според нея „това ще изпрати ясен сигнал на Русия, че за всяка сграда, която разруши, ще трябва да плати".
Калас, каза, че ако плановете й да сформира нова коалиция се провалят, нейното правителство вероятно ще бъде заменено от друга коалиция, включваща десни екстремисти, които симпатизират на Русия, противопоставят се на украинските бежанци и все още не признават, че Джо Байдън е избран законно за президент на САЩ. Тя каза „крайната десница в Естония използва същите опорни точки като Владимир Путин, като се противопоставя на украинските бежанци и твърди, че всичко това е военна истерия".

Станете почитател на Класа