Китай е повлиял на излизането на Кирибати от Форума на тихоокеанските острови

Китай е повлиял на излизането на Кирибати от Форума на тихоокеанските острови
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

„Решението на Кирибати да се оттегли от Форума на тихоокеанските острови в навечерието на събитието беше краен ход, воден от натиск от Китай", каза опозиционният лидер на микронезийската нация.
Теси Ламбърн, бивш висш дипломат, която беше избрана в парламента на Кирибати през 2020 г., каза, че е „шокирана и изключително разочарована" от хода на правителството да се оттегли от Форума на тихоокеанските острови (PIF). Тя каза, че причините, предложени от президента на Кирибати, Танети Маамау, за напускане на форума, съдържащи се в изтекло писмо до генералния секретар на PIF, са просто „извинения".
Ламбърн, която повече от десетилетие ръководи дипломатическия корпус на Кирибати като секретар по външните работи и секретар на кабинета, каза, че е смутена от съдържанието на писмото. Тя вярва, че решението за оттегляне от PIF е повлияно от Китай, твърдейки, че администрацията на Маамау е слаба, уязвима и силно задължена на суперсилата, която агресивно се опитва да придобие силна опора в региона.
„Вярвам, че има някой, който казва на нашето правителство, че нямаме нужда от регионална солидарност. Че не е нужно да сме част от тихоокеанското семейство. Че не ни трябват Австралия и Нова Зеландия. Те ни казват, че са тук за нас и че ще ни помогнат с всичко, от което се нуждаем", каза тя.
През уикенда Маамау очерта четири причини за решението да напусне форума, повечето от които се съсредоточават върху неговото убеждение, че форумът не е отговорил адекватно на опасенията на микронезийските страни – включително Кирибати – които заплашиха да напуснат PIF преди повече от година . През февруари 2021 г. микронезийските лидери обявиха планове да напуснат регионалния орган, след като техният кандидат за генерален секретар беше отхвърлен в полза на полинезийски кандидат, въпреки джентълменското споразумение, че най-високата длъжност трябва да бъде разделена между полинезийски, меланезийски и микронезийски кандидати.
Ламбърн каза, че регионалната солидарност е сега е по-критична от всякога предвид пейзажа на повишено геополитическо напрежение. „Когато присъстваме на международни срещи или срещи на ООН на глобална сцена, като срещите COP относно изменението на климата, не можем да отидем сами, защото се нуждаем от подкрепата на нашия регион, защото там е нашата сила – в числеността и в регионалната солидарност", каза тя.
Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза, че Китай не е замесен в решението на Кирибати в изявление във вторник. „Съобщенията в медиите са напълно безпочвени. Години наред Китай и PIF имат стабилни отношения на сътрудничество. Бих искал да подчертая, че Китай не се намесва във вътрешните работи на страните от тихоокеанските острови".

Станете почитател на Класа