Турция и Русия се договориха да търгуват в рубли

Турция и Русия се договориха да търгуват в рубли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2022
  • Share:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че на срещата си с руския си колега Владимир Путин в Сочи на 5 август са постигнали споразумение да започнат да използват рублата в двустранната търговия. Това съобщи телевизионният канал TRT, цитирайки изявления на турския лидер пред журналисти от президентския пул след завръщането си от Сочи.
„На срещата в Сочи с уважаемия г-н Путин се договорихме за рублата като [парична] единица в търговията. Тъй като ще търгуваме в рубли, това определено ще бъде значителен източник на доходи както за Турция, така и за Русия. Има и карта "Мир". Пет от нашите банки в момента я приемат. Има значителни движения по този въпрос, които в крайна сметка ще подобрят условията за престой на руските туристи. Те ще могат да правят покупки и да плащат за хотели. По време на посещението, управителите на централните банки на нашите страни проведоха разговори", каза Ердоган, без да уточни дневния ред на срещата.
Руският вицепремиер Александър Новак каза пред репортери след разговорите между руския и турския президент, че те са засегнали износа на газ за Турция и са се съгласили частично да го плащат в рубли. По този начин, каза Новак, Русия и Турция обявяват постепенно преминаване към плащане в национални валути.
Новак добави, че руският и турският президент са се съсредоточили и върху паричните и финансовите отношения.
„Говорихме за сектора на финансовото банкиране – за който също бяха постигнати големи споразумения – така че нашите търговски дружества, нашите граждани да могат да извършват транзакции по време на туристическите си пътувания и да обменят пари като част от търговския оборот", каза Новак.

Станете почитател на Класа