Русия: Гутериш в Хирошима е трябвало да спомене кой е бомбардирал града

Русия: Гутериш в Хирошима е трябвало да спомене кой е бомбардирал града
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2022
  • Share:

„Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш трябваше да спомене в речта си на съботната мемориална церемония в Хирошима, че Съединените щати са извършили това нападение", написа в Twitter първият заместник-постоянен представител на Русия в световната организация Дмитрий Полянски.
В речта си Гутериш подчерта, че „ядрените оръжия са нонсенс" и призова всички „ядрени сили да премахнат ядрената опция от масата".
„Уважаеми г-н генерален секретар, светът никога не трябва да забравя, че САЩ са тези, които са извършили това престъпление, тъй като са единствената страна, използвала атомна бомба срещу цивилни. Без никаква военна нужда. Щеше да бъде правилно, ако бяхте споменали и това в изявленията си!" туитира Полянски.
Съединените щати хвърлиха първата в света ядрена бомба над японския град Хирошима на 6 август 1945 г., а три дни по-късно, на 9 август, хвърлиха друга атомна бомба върху Нагасаки. Официалната причина за тези бомбардировки е да се принуди Японската империя да се предаде през Втората световна война.
Атаките са единственото използване на ядрени оръжия в човешката история досега. Съединените щати все още не са поели морална отговорност за бомбардировките, оправдавайки ги с военна необходимост.

Станете почитател на Класа