САЩ извършват все повече военни доставки за Украйна по море

САЩ извършват все повече военни доставки за Украйна по море
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2022
  • Share:

Според "Вашингтон пост" по-широкото използване на морския транспорт за доставяне въоръжение на Киев е знак, че Вашингтон очаква засилване на конфликта в Украйна и че той може "да продължи още много месеци и даже години"

 

 

Пентагонът е разширил използването на морски транспорт за доставки на оръжия за Киев, съобщава в. "Вашингтон пост", като се позовава на официални представители на американското министерство на отбраната. В началото на руската инвазия в Украйна САЩ извършваха доставките си основно с военни самолети, тъй като по този начин оръжията пристигат най-бързо, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Доставките по море са започнали няколко седмици след началото на военните действия, но през пролетта използването на морски транспорт се е разширило значителното, след като Вашингтон започна да доставя на Украйна гаубици и друго тежко въоръжение, което изисква постоянно снабдяване с муниции с голям калибър, разказват още източниците на "Вашингтон пост".

"След като започнахме да доставяме гаубици, вече знаехме, че ще ни трябват повече муниции", казва полковник Стивън Путхоф, който е заместник-началник по операциите в Транспортното командване на САЩ и допълва, че тъкмо това е създало необходимостта от по-активното използване на морски транспорт. "Така ние можехме да доставяме тази помощ, понякога дори и преди да е постъпило искане", отбелязва той.

Докато военните самолети могат да изминават разстоянието от САЩ до Европа много по-бързо, корабите поемат много по-голямо количество товар, а това позволява на Украйна значително да увеличи арсенала си за бъдещите кампании във войната, обяснява американското издание.

Според "Вашингтон пост" по-широкото използване на морския транспорт за доставяне въоръжение на Киев е знак, че Вашингтон очаква засилване на конфликта в Украйна и че той може "да продължи още много месеци и даже години".

 

Станете почитател на Класа