NYT предстоят много тежки дни за Украйна заради увеличаването на руската армия на фронта

NYT предстоят много тежки дни за Украйна заради увеличаването на руската армия на фронта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2022
  • Share:

Владимир Путин нареди рязко увеличаване на размера на руската армия, като по този начин изостави дългогодишните усилия на Кремъл да намали раздутата армия. 

В същото време подобна стъпка е сигнал, че той няма да отстъпва, а се готви за продължителна война срещу Украйна, където армията му претърпя големи загуби.

Възможно е най-трудните дни от битката тепърва да предстоят. Това се казва в материал на The New York Times, цитиран от OBOZREVATEL.

Указът, подпечатан от администрацията на ръководителя на Руската федерация и публикуван на уебсайта на Кремъл, увеличи целевата численост на военнослужещите с около 137 хиляди души до 1,15 милиона от януари следващата година. Той също така нареди на правителството да отпусне пари за плащания за такива цели.

Трябва да се отбележи, че за първи път от пет години лидерът на Кремъл издаде заповед за промяна на общия състав на „втората армия на света“, която развенча този мит за себе си малко след нахлуването в Украйна на 24 февруари. Официални лица в Руската федерация обаче не обясниха подобен ход и почти не се споменаваше за него в пропагандните канали.

 

NYT предстоят много тежки дни за Украйна заради увеличаването на руската армия на фронта

 

„Путин действа в момент, когато е по-далеч от всякога от целта си да върне цяла или по-голямата част от Украйна „обратно в ръцете на Русия“ и когато армията му се нуждае от жива сила. Американски служители казаха, че решението му показва как тези проблеми остават остри“, пише NYT.

Изданието отбелязва, че от началото на войната през февруари, според оценки на армията на САЩ и Великобритания, Руската федерация е загубила до 80 хиляди военнослужещи, включително убити и ранени. Тези жертви и липсата на движение на фронта накараха някои анализатори да характеризират новата заповед на ръководителя на Кремъл като сигнал, че след шест месеца битки той няма да отстъпи.
„Това не е стъпката, която предприемате, когато очаквате бърз край на война. Това е, което правите, когато планирате продължителен конфликт“, каза Дара Масикот, старши изследовател на политиката в RAND Corporation.

Военните анализатори нямат представа как руското командване - без набор и официално обявена мобилизация, и вече опитало да "прелъсти" руснаците със заплати или насила чрез наемане на потенциални доброволци - ще се справи със задачата за такова рязко попълване на редиците от войските на Путин. Но експертите виждат това като още едно доказателство, че войната в Украйна може да се проточи до следващата зима и дори повече.

NYT отбелязва, че сега офанзивата на нашествениците на изток и юг се е забавила до минимум и нито една от страните "не е показала желание за преговори или компромис". В края изданието цитира думите на секретаря на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна, който каза, че най-трудните дни на войната тепърва предстоят: "Ще бъде много трудно. И ако някой мисли, че имаме вече някакъв Рубикон и тогава всичко ще върви като по часовник, за съжаление това няма да се случи."

Както OBOZREVATEL съобщи, анализатори смятат, че Путин се опитва да избегне обявяването на обща мобилизация, поради което реши да увеличи числеността на руските войски. В същото време, според тях, това едва ли ще създаде значителна бойна мощ за окупаторите в близко бъдеще.

 

Станете почитател на Класа