Китай запълва празнината от оттеглянето на западните марки от Русия

Китай запълва празнината от оттеглянето на западните марки от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.08.2022
  • Share:

Китайски автомобили, телевизори и смартфони заменят германския и южнокорейския внос в Русия, докато нейният пазар се прекроява от санкциите и изтеглянето на марки след инвазията в Украйна, пише Bloomberg.

Резултатът е смут в търговията, а Русия се стреми да изолира по-нататъшни прекъсвания като се ориентира към стоки от държави, които не са се присъединили към санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници. Москва също пренаписва правилата, за да позволи на своя държавен инвестиционен фонд да инвестира във валутите на Китай, Индия и Турция, след като санкциите блокираха покупките в евро и долари.

„Освен китайски коли, там няма нищо“, коментира Владимир, директор в металургичния сектор, който си е купил нов автомобил Tiggo от Chery Automobile в Москва този месец. Мъжът отказва да разкрие фамилията си.

„Все пам има приличен избор и, изненадващо, колите са много добри“, допълва той.

Войната ускори насочването на Русия към Азия, а промените, които преди отнемаха години, сега се случват за месеци. Промените обхващат различни части на икономиката – от банковия сектор до продажбите на енергия.

 

Китайските стоки навлизат все повече в Русия

Китайските стоки навлизат все повече в Русия

 

Продажбите на превозните средства на Great Wall Motor и Geely Automobile Holdings се задържаха стабилни през юли, въпреки че автомобилният пазар се срина със 75% в сравнение с година по-рано, издигайки техните марки в редиците на най-продаваните автомобили. През последното тримесечие 81% от вноса на нови автомобили е бил китайски, в сравнение с 28% през първото тримесечие сочат данни на Avtostat.

В доклад от 24 август Руската централна банка посочва, че бизнес настроенията в търговията с автомобили са останали положителни за първи път от инвазията в Украйна, започнала през февруари, докато пазарът се пренасочва от европейски прозводители към азиатски коли.

Детронирането на Samsung

Пазарът на смартфони също се промени в полза на Китай, след като Apple и Samsung Electronics спряха доставките. Въпреки че техните продукти се предлагат чрез сив внос, който няма благословията на производителите, подобни продажби могат да отблъснат потребителите, защото устройствата са по-скъпи и не са в гаранция.

Xiaomi беше най-големият производител на смартфони по продажби в Русия през второто тримесечие, измествайки Samsung, а три от петте топ бранда в класацията се оказаха китайски, сочат данни на най-големия мобилен оператор в страната Mobile TeleSystems.

 

„Извършва се преразпределение“, твърди Алексей Зайцев, ръководител на телекомуникационното подразделение на платформата за електронна търговия Ozon Holdings. „Виждаме все по-голямо търсене на смартфони с Android от китайски марки“.

Търсенето на китайски телевизори почти се е удвоило от инвазията насам, тъй като японски и корейски компании спряха доставките, съобщи вестник Известия миналия месец, позовавайки се на онлайн търговци на дребно.

Бумът се случва, след като продажбите на дребно преживяха най-големия си срив от коронавирусната пандемия насам, свивайки се с близо 10% на годишна база във всеки от месеците от април до юни. Разходите на домакинствата в Русия представляват повече от половината от брутния вътрешен продукт.

Търговия с юани

Търговията с Пекин растеше още преди войната, а Китай достави около 25% от общия внос на Русия миналата година. И все пак отношенията им са асиметрични - руският пазар отговаря за 2,3% от китайския износ.

Москва се нуждае от доставките повече от всякога, тъй като нейните потребители са изправени пред бъдеще с по-малко възможности за избор. Русия купи стоки за 6,7 млрд. долара от Китай миналия месец, което е с 20% повече спрямо година по-рано. Двустранната търговия, подхранвана от по-високите цени на енергията, може да нарасне с повече от една трета до 190 млрд. долара през 2022 г., съобщи ТАСС на 17 август, цитирайки руски официален представител.

Тъй като Китай е все по-важен партньор, търговията с юани на Московската борса е нараснала повече от 40 пъти от началото на годината и „сега започна да доминира търговията с други по-традиционни валути“, твърди Иван Чакъров, главен икономист на Citigroup за Русия.

 

Юанът заплашва доминацията на долара на руския пазар

Юанът заплашва доминацията на долара на руския пазар

 

Все повече китайски компании мислят как да внасят в Русия без да се натъкнат на санкции, казва Борис Копейкин, анализатор на базирания в Москва мозъчен тръст Център за стратегически изследвания.

„Темпото се ускорява и до края на годината ще видим много по-голям избор от китайски стоки“, допълва той.

 

 

Станете почитател на Класа