Чили избира между либерално и по-солидарно общество

Чили избира между либерално и по-солидарно общество
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Чили се връща в неделя пред урните, за да се произнесе за нова конституция – изборът е между досегашното либерално общество и бъдеща страна с по-силна намеса на държавата. Анкетите предричат отхвърляне на проекта, но все още има неяснота как ще приключи вотът, задължителен за 15-те милиона души, включени в списъците.

Предложението цели да бъде сменена сегашната конституция, разработена през диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-1990 г.), която въпреки редица последователни реформи все още се смята за спънка на каквато и да било основна реформа в социалната сфера. Образованието, здравеопазването и пенсиите например са в ръцете на частния сектор.

Приключвайки кампанията за референдума, хиляди демонстранти – 500 000 според организаторите – участваха в шествие под лозунга „Одобрявам“ по булевард „Аламеда“ в Сантяго.

Противниците на новия проект пък организираха по-скромен митинг от около 500 души на хълма Сан Кристобал над столицата.

Съставянето на нов основен закон бе политическа вратичка за изход от ситуацията с гневните демонстрации от 2019 г., настояли за повече социална справедливост.

Чилийците вече трети път за две години са поканени да се произнесат във връзка с този процес, включващ първия референдум от октомври 2000 г. (79 на сто гласа „за“) и избирането през май 2021 г. на учредително събрание от 154 членове, по равно мъже и жени, натоварено с изработването на нова конституция.

Предлаганите промени предвиждат по-широка автономия за коренните народи (12,8 на сто от населението), категоричен текст за прекъсване на бременността по желание, мерки за защита на околната среда и премахване на Сената.

Защитниците на новия проект смятат, че той дълбоко ще промени консервативната някога страна, чието общество се пропуква по разделителните етнически и икономически линии, и ще заложи основите на ново Чили – страна с повече равенство.

Осемнайсетгодишният Анадриел Ернандес по думите му осъзнава, че промените няма да настъпят „от днес за утре (…), но винаги трябва да се започне от нещо и смятам, че новата конституция е голяма крачка към промяна в начина, по който се управлява страната“.

 

 

„Социални реформи са необходими; не искаме обаче да променяме правилата в една страна, която се чувства добре“, коментира Патрисио Гутиерес, 40-годишен инженер, зает в частния сектор. Също като критиците на проекта той се страхува новият основен закон да не въвлече страната в спирала на нестабилност и несигурност, която би повредила икономическия механизъм.

„Гласувам с „не“ по принцип, тъй като идеята за създаване (на нова конституция) се зароди по времето на голяма криза в страната ни; това не бе обективно взето решение“, казва 53-годишната Лус Галарс, възпитателка на деца от младша възраст.

 

Несигурност

Всички анкети без изключение прогнозират, че „отхвърлянето“ ще надделее; изводите обаче не отчитат несигурността около задължителния вот.

„Отхвърлянето вероятно ще надделее и разликата в резултата ще зависи от броя на гласувалите и от това кой е гласувал“, заяви пред АФП политологът Марсело Мела. „Сценарият е твърде отворен, данните потвърждават, че ще гласуват много хора“, отговори колежката му Клаудия Ейс.

Близо 40 реномирани икономисти и политолози от цял свят публикуваха в средата на август статия в подкрепа на проекта. Според тях „новата конституция създава юридическа структура, която ще може да подготви Чили за един нов век на справедлив растеж, с перспективи за привличане на инвестиции, защита на финансовата стабилност и осигуряване на развитие за всички чилийци“.

„Има много въпроси, трудни за разбиране – признава Гриселда Пеня, 46-годишна банкова служителка на гише, – но както и да приключи вотът, надявам се улиците да се успокоят и всички да заработим усърдно за благото на Чили.“

Демонстрации наложиха ритъма на официалната кампания, опетнена с дезинформация и многократно срещан език на омразата в социалните мрежи. Журналистът Симон Борич, по-малък брат на чилийския президент, бе нападнат вчера от група демонстранти в центъра на Сантяго.

Ако вземат връх гласовете „за“, парламентът ще трябва по закон да отговаря на рамката, очертана в новата конституция. Ако проектът бъде отхвърлен, ще продължи да се прилага сегашната конституция.

Но и критиците, и привържениците на новия текст изглеждат убедени, че са необходими реформи, които да изведат Чили от атмосферата на постоянен социален кипеж, обгърнала страната.

 

 

Станете почитател на Класа