Защо турците са уморени от присъствието на Ердоган във властта?

Защо турците са уморени от присъствието на Ердоган във властта?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Турците са много уморени от присъствието на Ердоган във властта. Той вече 20 години е на власт - първо като премиер, след това като президент. Това коментира Зоя Димитрова, международен редактор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Проблемът, който назря през последните години и който не можа да бъде туширан от външнополитическите му успехи, е бързонарастващата инфлация и влошаването на качеството на живот на хората, посочи анализаторът.

Димитрова отбеляза, че като показатели турската икономика се представя добре.

„През второто тримесечие беше отбелязан ръст на икономиката от над 7% - вторият по големина в Г-20. Тоест, перспективи за добро икономическо състояние и за поправяне на това положение има, но масово турците не желаят повече да търпят щетите, които се нанасят през последните две-три години - намаляване на инвестициите, срив на покупателната способност и влошаване на качеството на живот", каза събеседникът.

Тя допълни, че управлението на Ердоган сега няма много голяма разлика от времето, когато той беше премиер. „За последните 7-8 години от неговото премиерство преди преминаването към президентска система цялата власт бе съсредоточена в неговите ръце и се прилагаше политиката, диктувана от него", каза анализаторът.

По думите на Димитрова затова Ердоган се обръща към партньори в Близкия Изток, с които отношенията бяха опънати заради участието му в събитията в Либия. „Тази година той направи първите стъпки и постигна подобряване на отношенията с Израел, Египет, Обединените Арабски емирства и Саудитска Арабия, от които се очакват големи капиталовложения и икономиката на Турция да се развие“, подчерта Зоя Димитрова.

 

 

Станете почитател на Класа