Исторически кадри от Джеймс Уеб показват екзопланета в безпрецедентни детайли

Исторически кадри от Джеймс Уеб показват екзопланета в безпрецедентни детайли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Пламтящ газов гигант, обвит в прашни червени облаци, беше разкрит при безпрецедентни наблюдения на планета извън нашата слънчева система.
Наблюденията, които според астрономите отбелязват „исторически момент за астрономията", са първите директни изображения на планета извън нашата слънчева система от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА за 10 милиарда долара. Те са и първите изображения на екзопланета, използващи инфрачервена светлина, която дава много по-точна индикация за масата и температурата на планетата и ще позволи на астрономите да открият движението на облаците, носещи се по небето на планетата.
„Това наистина е исторически момент за астрономията", каза проф. Саша Хинкли, астроном от Университета на Ексетър, който ръководи наблюденията. „Джеймс Уеб ще отвори вратата към цял нов клас планети, които са били напълно недостъпни за нас и като ги наблюдаваме в широк диапазон от дължини на вълните, можем да изучаваме техния състав по много по-задълбочен начин. Ще можем да открием наличието на времето."
Директното изобразяване на екзопланети е огромно техническо предизвикателство, тъй като звездата-домакин е много по-ярка. Фокусът на последните наблюдения, HIP 65426 b, е газов гигант с около пет до 10 пъти масата на Юпитер, разположен на 385 светлинни години от Земята в съзвездието Кентавър.
Той е около 100 пъти по-далеч от своята звезда-домакин, отколкото Земята е от Слънцето, което го прави по-лесен за разграничаване. Но все пак е повече от 10 000 пъти по-слаб от своята звезда-домакин – еквивалентно на опит да забележите светулка до голям фар от повече от 50 мили.
Последните наблюдения показват, че атмосферната температура на планетата е приблизително 1300C и предполагат, че атмосферата й съдържа червени облаци от силикатен прах. „Това би било ужасно място за живеене. Щяхте да бъдете изпечен жив, ако можехте да се носите в атмосферата." каза Хинкли.
„Най-добрата дължина на вълната за наблюдение на една планета е тази, при която тя произвежда най-присъщата светлина, защото тя е пряко свързана с температурата на планетата", каза д-р Бет Билър, съосновател на изследователя и астроном в Университета на Единбург .
HIP 65426 b е само на 10-20 милиона години, много по-млада от Земята на 4,5 милиарда години, а последните наблюдения дават нови прозрения за това как Юпитер и Сатурн може да са изглеждали в ранна детска възраст.
Д-р Вивиен Парментие, доцент по физика в Оксфордския университет, каза: „Отварянето на нов прозорец към Вселената винаги носи изненади. Планетите се оформят големи и се свиват с времето и тази бебешка планета изглежда се е свила по-бързо от това, което очаквахме. Това ни дава невероятна представа за това как се формират планетите и как се е формирала нашата собствена слънчева система." В бъдеще се очаква Джеймс Уеб да прави подробни наблюдения на по-подобни на Земята далечни планети, включително такива с потенциално обитаеми условия.

Станете почитател на Класа