САЩ отхвърлят като „неконструктивен“ последния ход на Техеран

САЩ отхвърлят като „неконструктивен“ последния ход на Техеран
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Надеждите за бързо приключване на преговорите за възобновена ядрена сделка с Иран намаляха, след като САЩ бързо отхвърлиха последното иранско предложение като „неконструктивно".
Бързата реакция на Вашингтон на иранския текст, който беше доставен сутринта в петък техеранско време, директно противоречи на твърденията на Техеран, че предложенията му представят „конструктивен подход, насочен към финализиране на преговорите".
Само минути след като предложенията на Иран бяха получени от ЕС и предадени на Вашингтон, администрацията на Байдън го одобри временно, но внезапно посочи с палец надолу. „Можем да потвърдим, че получихме отговора на Иран чрез ЕС. Ние го изучаваме и ще отговорим чрез ЕС, но за съжаление не е градивен", каза говорител на Държавния департамент. Неназован американски служител беше цитиран от Politico: „Въз основа на техния отговор изглежда, че се движим назад."
Не е ясно какво е имало в иранския текст, който е последният кръг от двупосочна размяна с Вашингтон, насочена към коригиране на проектоспоразумение, представено от ЕС на 8 август. Иран даде първия си отговор на проекта на 15 август, последван от отговор от САЩ. Последният ирански документ на свой ред беше отговор на американския текст.
Длъжностни лица от двете страни бяха предпазливо оптимистично настроени относно възможността за постигане на окончателно споразумение, което ще съживи ядрената сделка от 2015 г., в която Иран прие строги ограничения върху ядрените си дейности в замяна на облекчаване на санкциите. Това споразумение беше силно подкопано, откакто Доналд Тръмп оттегли участието на САЩ през 2018 г. и въведе отново санкции.
Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан каза, че Иран все още се нуждае от по-силни гаранции, че вдигането на американските санкции ще има практическо въздействие и не може лесно да бъде наложено отново от бъдещи американски администрации.
Джо Байдън каза, че може да гарантира спазването на споразумението от страна на САЩ по време на неговото президентство, но не и от бъдещите администрации – на практика давайки на Иран само двегодишна гаранция за облекчаване на санкциите.
САЩ се опитаха да осигурят комфорт на Техеран, като обещаха, че всички търговски или инвестиционни сделки, подписани преди бъдеща американска администрация да напусне споразумението, ще бъдат юридически имунизирани срещу американски санкции до пет години.
Иран също така търси гаранции, че до момента, в който споразумението влезе напълно в сила, Западът напълно ще прекрати тригодишното си разследване на необясними ядрени частици, открити в ядрени обекти преди 2003 г. ЕС предположи, че разследването може да бъде прекратено, стига да е достоверно предоставени са обяснения. Иран се опасява, че продължаващото съществуване на разследването може да бъде използвано като претекст за запазване или повторно налагане на санкции.
Руският пратеник на ядрените преговори във Виена Михаил Улянов призова Запада да отстъпи, като каза: „Там не се извършват никакви незаконни дейности".
Един от най-трудните въпроси беше как да се справят с напредването на Иран с нови центрофуги и излишък от уран, обогатен от иранците в нарушение на първоначалното споразумение.
Западът искаше унищожаването на тези центрофуги или отстраняването им от Иран, но Иран иска само да демонтира и съхранява тези устройства в Иран. Иран твърди, че складирането на центрофугите в сграда под надзора на МААЕ ще действа като дамоклев меч и ще послужи като гаранция, че САЩ ще спазват споразумението. Американските републиканци също искат гаранции, че обогатен излишък от уран няма да бъде изпратен в Русия без надзора на ООН.
Израелски официални лица казват, че сделката отваря път към иранско ядрено оръжие, тъй като ще му бъде разрешено да започне да работи с модерни центрофуги до 2026 г. и след това да обогатява повече уран на по-високи нива до 2031 г. Но привържениците на сделката казват, че алтернативата - никаква сделка – е по-лоша и тези дати на изтичане могат да бъдат удължени при преговорите.

Станете почитател на Класа