Зеленски разпусна украинската делегация в Контактната група

Зеленски разпусна украинската делегация в Контактната група
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Украинският президент Владимир Зеленски официално разпусна украинската делегация в Контактната група, търсеща мир в Източна Украйна, според указите, публикувани на уебсайта на президента в четвъртък.
„Обявява се за нищожен Указ № 167/2020 на президента на Украйна от 5 май 2020 г. „За делегацията на Украйна, участваща в Тристранната контактна група", се казва в документа.
Като цяло указът от четвъртък отменя шест президентски указа от 2020-2021 г. относно работата на украинската делегация в Контактната група и състава на делегацията. Указът влиза в сила от деня на публикуването му.
Благодарение на Контактната група, състояща се от представители на Русия, ОССЕ и Украйна, се проведоха преговори на различни нива в групата на Нормандската четворка (Русия, Украйна, Германия и Франция). В резултат на това през септември 2014 г. и февруари 2015 г. бяха сключени споразумения относно пътната карта за мирно уреждане и прекратяване на огъня в Донбас (известни като Минските споразумения).
Важна разпоредба на споразуменията беше изискването Украйна да извърши реформи за децентрализация, включително закон за специалния статут на определени райони в Донецка и Луганска области в рамките на страната. Съгласно Пакета от мерки за изпълнение на Минските споразумения, специалният статут на Донбас предвиждаше по-специално правото на езиково самоопределение за жителите на региона, създаването на народна милиция и амнистия за всички участници във въоръжения конфликт. Споразуменията от Минск, които бяха одобрени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, са обвързващи.
Въпреки това преговорният процес всъщност е в застой поради отказа на Киев да изпълни политическите разпоредби на мирното споразумение от Минск. Киев умишлено протака преговорите в Контактната група при президента Пьотр Порошенко (на поста през 2014-2919 г.) и след това след като Владимир Зеленски встъпи в длъжност през 2019 г. По-специално, Киев не беше склонен да изгради какъвто и да е пряк диалог с ДНР и ЛНР и закрепи специалния статут на региона в конституцията, но поиска контрол върху границата на Донбас с Русия. Съгласно Пакета от мерки обаче процедурата по предаване трябваше да започне едва след провеждането на местните избори в региона.
Напрежението ескалира по линията на съприкосновение в Донбас на 17 февруари. Донецката и Луганската народни републики (съответно ДНР и ЛНР) съобщиха за най-тежкия обстрел от Украйна от месеци. На 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа укази за признаването на ДНР и ЛНР. Русия призна двете републики в административните граници на Донецка и Луганска области, каквито бяха в началото на 2014 г., предвидени в техните конституции.

Станете почитател на Класа