Байдън: Демокрацията в САЩ е застрашена от екстремистите Тръмп и MAGA

Байдън: Демокрацията в САЩ е застрашена от екстремистите Тръмп и MAGA
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.09.2022
  • Share:

Джо Байдън предупреди, че американската демокрация е в сериозна опасност от републиканските сили, лоялни на Доналд Тръмп, които „разпалват пламъците на политическо насилие в преследване на властта на всяка цена". В обръщение в праймтайма от Филаделфия, градът, където се е родила американската демокрация, президентът на САЩ каза, че Съединените щати са в продължаваща битка за „душата на нацията".
„Доналд Тръмп и републиканците MAGA (съкратено от Make America Great Again, слоган на кампанията на Тръмп) представляват екстремизъм, който застрашава самите основи на нашата република", каза Байдън в реч, произнесена в Залата на независимостта.
Байдън подчерта, че „не всички републиканци са MAGA екстремисти, но няма съмнение, че партията е доминирана, движена и сплашена" от неговия предшественик в Белия дом – и може би бъдещ наследник.
„Тези републиканци на Тръмп процъфтяват в хаоса и не зачитат конституцията или върховенството на закона. Те насърчават авторитарните лидери и разпалват пламъците на политическото насилие. Те вярват, че има само два възможни изхода от изборите: или да спечелят, или да бъдат измамени. Не можеш да обичаш страната си, когато само ти печелиш", каза Байдън под бурни аплодисменти.
Безмилостната реч беше част от новата агресивна линия на атака, която Байдън отприщи срещу републиканците преди междинните избори, тъй като партията на Тръмп се радва на по-добра политическа перспектива, подпомогната от поредица от значителни законодателни победи и натрупване на обществена реакция срещу решението на Върховния съд да прекрати конституционното право на аборт.
Също така речта идва, когато Тръмп, отново в центъра на криминално разследване, включващо секретни документи, полага основите за потенциалната си кандидатура за президент през 2024 г.
„Силите на MAGA са решени да върнат тази страна назад. Назад в Америка, където няма право на избор, право на личен живот, право на контрацепция, право да се ожениш за когото обичаш." каза Байдън. Той също упрекна републиканците за засилване на насилствената политическа реторика, включително език, насочен срещу федералните агенти, след като ФБР иззе класифицирани документи от имението на Тръмп Мар-а-Лаго.
Защитата на демокрацията беше основната линия на издигането на Байдън в Белия дом. Въпреки че той обеща да изгради национално единство като президент, силите, отприщени от тезата на Тръмп за откраднати избори през 2020 г., само набраха сила през почти двете години, през които Байдън беше на поста. Проучванията показват, че мнозинството от републиканците не вярват, че Байдън е законно избраният президент. Отрицателите на изборите се кандидатират за длъжности, осигурявайки номинациите за ключови постове с власт върху това как ще бъдат проведени бъдещите избори. Служители на държавните и местните избори са станали обект на тормоз и заплахи. „Историята ни казва, че сляпата лоялност към един лидер и готовността за участие в политическо насилие са фатални за демокрацията", каза Байдън, обещавайки „да защитава системата на управление на нацията „с всяка фибра от своето същество".
И все пак Байдън се опита да избегне представянето на тази битка като пристрастна, твърдейки, че е негово „задължение" като президент да говори ясно за заплахите, пред които е изправена нацията, независимо от техния произход. Той се надяваше, че неговите забележки ще послужат като призив „На оръжие" за мнозинството от американците, които отхвърлят тръмпизма. Той ги призова „да не бъдат странични наблюдатели в тази продължаваща атака срещу демокрацията. Дълго време се уверявахме, че американската демокрация е гарантирана. Но не е. Трябва да я защитим. Пазете я. Отстоявайте я. Всеки един от нас." каза Байдън.
Критиците казват, че войнствената реторика на президента показва, че той не е изпълнил обещанието си да обедини нацията. Рона Макданиел, председател на Републиканския национален комитет, нарече Байдън „главния разделител, който насъска съседите един срещу друг със своята разединителна програма".
Но политическото разделение на Америка е дълбоко. Докато Байдън говореше отвън Залата на независимостта, той беше прекъсван многократно от мъж, който крещеше ругатни. Байдън каза, че „е негово право да бъде възмутителен, защото това е демокрация".
„Ние все още сме демокрация в сърцевината си", каза Байдън, завършвайки речта си с митинговия вик: „Демокрация!"
Тръмп е планирано да проведе митинг в Скрантън.

Станете почитател на Класа