WP: Тръмп е пазил документи за ядрените тайни на друга държава

WP: Тръмп е пазил документи за ядрените тайни на друга държава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.09.2022
  • Share:

Някои от намерените материали описват свръхсекретни операции на САЩ с огромни подробности

 

Макар че американският президент Доналд Тръмп (2017-2021) го нарече измама, твърди се, че сред папките, иззети от ФБР от имението на президента през август, е имало класифициран документ, описващ ядрения потенциал на чужда държава. Това съобщи Washington Post, позовавайки се на запознати с въпроса лица. Не се съобщава коя държава е замесена.

„По време на претърсването агентите на ФБР са намерили документи, описващи военната отбрана на чуждо правителство, включително ядрения му потенциал", твърдят източници, запознати със ситуацията, съобщава изданието. 

 

Снимка: Michelle Gustafson/Bloomberg

 

Според статията някои от намерените материали описват свръхсекретни операции на САЩ с такива подробности, че дори висши служители по националната сигурност не са ги виждали, а достъп до данните са имали само президентът и ограничен брой служители на администрациятa. 

Такива секретни досиета трябва не само да бъдат заключени, но и да се охраняват от служители по сигурността. Въпреки това именно такива документи са се намирали в частната резиденция на Тръмп.

ФБР е иззело общо над 300 файла, които Тръмп е взел със себе си във Флорида, след като е напуснал Белия дом: 184, които Националният архив си е върнал от Тръмп през пролетта; 38, които адвокатът на президента е предал на разследващите през юни; и над 100, които са били иззети на 8 август, след като ФБР е издало заповед.

Междувременно в понеделник федерален съдия във Флорида удовлетвори искането на Тръмп да назначи специален експерт, който да прегледа материалите, които могат да попаднат при адвокатите. Тъй като проверяващият ще се запознава с класифицирани материали, той също трябва да има разрешение за достъп до класифицирана информация.

Имението на Тръмп в Мар-а-Ларго, Флорида, беше претърсено в началото на август в рамките на дело за незаконно използване, кражба и унищожаване на служебни материали. Служителите на правоприлагащите органи иззеха близо стотици документи с различна степен на секретност, включително и най-високата. Тръмп отрече информацията, че разполага с класифицирани документи за ядрените оръжия на други държави.

 

 

Станете почитател на Класа