Лимитирането на газа на BASF може да хвърли Европа в криза

Лимитирането на газа на BASF може да хвърли Европа в криза
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.09.2022
  • Share:

Всичко е свързано в обекта на германската химическа фирма BASF в Лудвигсхафен, промишлен комплекс от 10 кв. км, който е толкова разтегнат, че компанията управлява собствена автобусна мрежа, за да превозва служителите от портите до работното им място.
Страничните продукти от производството на амоняк, например, се насочват през тръбопроводна мрежа от 2850 км от единия край на обекта до другия, където се рециклират за производство на тор, дезинфектант, дизелова течност или въглероден диоксид за газирани напитки .
Така нареченият verbund (композитен) принцип е ключът към 157-годишния възход на BASF от фабриката за анилин и сода до най-големия производител на химикали в света. Сега, след като Владимир Путин строго ограничи износа на енергия за Европа, тази гениална взаимосвързаност може да бъде нейната гибел.
Обектът в югозападна Германия разчита на газа като суровина и енергиен източник, като консумира всяка година приблизително толкова, колкото цяла Швейцария. И BASF изигра активна роля в осигуряването на голяма част от този газ да се внася евтино от Русия.
Ако германската държава бъде принудена да ограничи газта за промишлена употреба тази зима, BASF казва, че може да намали потреблението си до известна степен, като ограничи отделни инсталации или замени газа с мазут на някои производствени етапи. Въпреки това, тъй като 125-те производствени завода в Лудвигсхафен са взаимосвързана верига, има момент, в който спадът на доставките на газ би довел до спиране на целия обект. „След като започнем да получаваме значително и постоянно по-малко от 50% от нашите максимални изисквания, ще трябва да затворим целия обект. Това е нещо, което никога не се е случвало в историята на BASF и нещо, което никой тук не би искал да се случи. Но ние нямаме голям избор", казва Даниела Реченбергер, говорител на компанията.
Тъй като германското хранилище за газ е пълно с 87%, нараства оптимизмът, че ограниченията могат да бъдат избегнати тази зима. Но дори и тогава високите цени на газа могат да принудят компании като BASF да спрат производството. Тъй като големи части от площадката работят денонощно от 60-те години на миналия век, BASF не е ясно дали производството ще може просто да бъде рестартирано след това или спадът на налягането ще доведе до повреда на някои машини.
Но последиците от спирането на Лудвигсхафен биха били широкообхватни не само за най-голямата икономика в Европа, а и за целия континент.
Произведените от BASF химикали се използват за направата на всичко - от паста за зъби до витамини, от изолация на сгради до пелени. Той е един от най-големите световни производители на ибупрофен, а автомобилната индустрия съставлява 80% от продажбите му, което означава, че спирането на Лудвигсхафен ще повлияе пряко на автомобилни региони като Емилия-Романя, Каталуния или Hauts-de-France. Един от малкото останали крайни продукти, които все още се произвеждат в Лудвигсхафен, е AdBlue, течност, използвана за намаляване на замърсяването на въздуха от дизеловите двигатели. Това е законово изискване за тежкотоварните превозни средства, така че недостигът може да доведе до спиране на камионите в цяла Европа.
Съгласно германското законодателство домакинствата ще бъдат изключени от разпределението на газа заедно с други защитени клиенти като домове за възрастни хора или болници. Основната тежест на намаленията ще трябва да бъде направена от индустрията, отговорна за около една трета от търсенето в страната.
Федералният мрежов регулатор задължи големите промишлени потребители да представят своите изисквания в централизирана база данни, която трябва да заработи тази есен, за да прецени къде спиранията биха имали най-опустошителни странични ефекти. Очаква се химическата промишленост да бъде първа на опашката за изключения.
Връзките на руската държавна енергийна компания Газпром датират точно от обединението на Германия през 1990 г., когато тя се опита да използва новооткритите газови пътища от изток, за да разбие монопола на собствения търговец на Германия Ruhrgas. Чрез своето дъщерно дружество Wintershall, тя съфинансира изграждането на Северен поток 1, газопроводът, с който Кремъл се опита да задържи Европейския съюз като откуп тази година, и Северен поток 2, който беше спрян точно преди нахлуването в Украйна през февруари. Сътрудничеството процъфтява въпреки нарастващите доказателства за агресията на Москва: през 2015 г., година след анексирането на Крим от Русия, Wintershall предаде най-големия резервоар за газ в Западна Европа в Реден на Газпром в замяна на дялове в газови находища в Западен Сибир. Размяната беше „политически желана и политически подкрепена" по това време, казва BASF, и стратегическите запаси от газ не бяха счетени за приоритет от тогавашния канцлер Ангела Меркел.
Доходоносната връзка на химическата фирма с Газпром продължава и до днес, въпреки войната на Русия в Украйна, която накара ЕС да наложи санкции на няколко високопоставени лица, свързани с Газпром, но не и на самата компания. BASF прекрати дейността си в Русия и Беларус през юли, но направи изключения, за да подпомогне производството на храни и запазва дела си в Wintershall, сега известен като Wintershall Dea.
Компанията се опита да навакса загубеното време през последните месеци, като започна изграждането на соларен парк в Бранденбург и голяма вятърна централа край бреговете на Холандия, за да гарантира, че възобновяемите източници задоволяват повече от нейните енергийни нужди. Но запазването без газ на веригата за стойност на Лудвигсхафен непокътната може да бъде непреодолимо предизвикателство.

Станете почитател на Класа