Ню Йорк е начело при ръста на безработица по Източното крайбрежие в САЩ

Ню Йорк е начело при ръста на безработица по Източното крайбрежие в САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.09.2022
  • Share:

Въпреки че безработицата в САЩ като цяло остава близо до рекордни ниски стойности, нивата на безработица се покачват по Източното крайбрежие – и особено в Ню Йорк, където остават доста над равнището отпреди пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Нивото на безработицата се повишава в 16 щата през август, сочат данни на Бюрото по трудова статистика, публикувани в петък.

Сред щатите най-големи скокове са отчетени в Кънектикът, Мериленд и Ню Йорк, където нивото на безработица се е повишило с 0,4 процентни пункта спрямо месец по-рано.

 

Щатите по Източното и Западното крайбрежие отчитат най-голям ръст на безработицата. Източник: Bloomberg Щатите по Източното и Западното крайбрежие отчитат най-голям ръст на безработицата. Източник: Bloomberg

 

Трите щата са сред 15-те с ниво на безработица от или над 4%, спрямо 10 през юли. На национално ниво равнището на безработица е 3,7%.

Ню Йорк записва най-голямо увеличение сред големите градове - 0,6 процентни пункта до 6,6%. Това е доста над нивото от 3,7%, отчетено от града в началото на 2020 г.

Нивото на безработица в Лос Анджелис се повишава до 5,2% през миналия месец, като сега се изравнява с това в Кливланд. Междувременно равнището в Маями и Сиатъл остана на или близо до рекордно ниски нива.

 

Безработицата нараства в някои от най-големите градове в САЩ. Източник: Bloomberg Безработицата нараства в някои от най-големите градове в САЩ. Източник: Bloomberg

 

Може да се наложи безработицата в САЩ да достигне 7,5%, или двойно на сегашното си ниво, за да се озапти рекордната инфлация в страната, сочи проучване на изследователи, включително на двама икономисти от Международния валутен фонд (МВФ), пише Ройтерс. Това би означавало загубата на работните места на сигурно 6 млн. души, но според проучването единствено при "доста оптимистични допускания" относно пазара на труда и инфлацията ще може Фед да потуши сегашния инфлационен пожар.

Според прогнозите на банката към юни медианните очаквания за безработицата са, че тя ще трябва да достигне ниво до 4,1% до края на 2024 г., за да се върне инфлацията към целевото равнище от 2%.

 

 

Станете почитател на Класа