Самомобилизация на руския народ: В Телеграм обсъждат предложение на Кадиров

Самомобилизация на руския народ: В Телеграм обсъждат предложение на Кадиров
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.09.2022
  • Share:

Темата за мобилизацията не напуска списъка на най-популярните дискусии в руския сегмент на Telegram. И въпреки че много популярни канали вече се изказаха по тази тема, дискусията получи втори вятър след изявлението на ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров, който предложи да се организира мобилизация на доброволна основа и да се направи на регионално ниво.

„Русия е федерална държава, в която регионите могат да бъдат инициатори на всякакви начинания. И едно от тези начинания днес трябва да бъде „самомобилизацията“. Няма нужда да чакате Кремъл да обяви военно положение, или обратното, да чакате края на СВО в [бившата Украинска ССР]", заяви Кадиров.

"Ръководителят на всеки субект на Русия днес трябва да докаже готовността си да помогне на държавата. И тази помощ не трябва да се изразява в устни речи или банални автомобилни състезания, а в конкретни действия, които ще помогнат на бойците “, написа още той в своя канал в Telegram.

Ръководителят на Чечня отбеляза, че всеки лидер на който и да е регион на Русия е напълно способен да подготви, обучи и набере най-малко хиляда доброволци. За отделно взет субект тази цифра не е значима и може лесно да се приложи на практика.

„Дори бих казал, че това е минимумът, на който субектите трябва да отговарят като начало. Но в национален мащаб това е внушителен военен контингент от 85 хиляди души - почти армия", добави той.

"Въпросът с решаването на задачите на специалната операция може да бъде приключен в най-кратки срокове. И всичко това, забележете, без обявяване на мобилизация. От опит знам, че у нас има достатъчно искрени патриоти, които са готови да влязат в редиците на доброволците“, обобщи Кадиров.

Подобно предложение намери широка подкрепа сред абонатите на неговия телеграм канал. Освен това ръководителите на редица други региони на Русия реагираха положително на инициативата на ръководителя на Чечня.

„Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов: Напълно подкрепям инициативата на ръководителя на Чеченската република, моя приятел и брат Рамзан Ахматович Кадиров за обучение на доброволци в регионите. Трябва да положим всички усилия, за да победим нацистите възможно най-бързо и да възстановим мира. Всички региони работят в тази посока."

"Крим вече изпрати над 1200 доброволци и формира още два батальона. Осигуряваме ги изцяло с техника, средства за защита, комуникации и разузнаване. Процесът е в ход, опитваме се да гарантираме, че всички ще си тръгнат напълно оборудвани “, съобщи телеграм канал "Первый Патриотический".

 

Сергей Аксьонов. Официален портал на Главата на Република Крим.

 

След ръководителя на Крим инициативата беше подкрепена от губернатора на Курска област Роман Старовойт, който отбеляза, че регионът вече е изпратил около 800 доброволци в зоната за специални военни операции.

„Роман Старовойт в своя канал в Telegram подкрепи предложението на Рамзан Кадиров за мобилизиране на граждани като доброволци в регионите на Русия. Старовойт посочи, че повече от 800 доброволци са изпратени от Курска област в зоната на специалната операция."

„Ще подкрепя призива на Рамзан Кадиров. Да, сега всеки ръководител на регион трябва да действа възможно най-отговорно на поста си и да помага на нашите войски ”, пише губернаторът на Курск”, съобщи телеграм каналът Readovka на своите абонати.

 

Роман Старовойт. Официален сайт на Администрацията на Курска област.

 

Популярните руски телеграм канали също приеха положително предложението за „самомобилизация“ на регионално ниво. Някои от тях припомниха, че са действали по подобна схема по време на пандемията от коронавирус, благодарение на която са успели да разберат управленските способности на всеки ръководител на субект на Руската федерация.

„Тоест всеки регион сам провежда мобилизация. И ще бъде самомобилизация. Добре. Все пак, когато имахме антиковид апупея, никой не въведе специален режим в цялата страна? Всеки регион сам определи списъка с необходимите мерки за противодействие на информационната епидемия. Тук е подобно",написа телеграм каналът Юрий Баранчик.

"И тогава ще стане ясно кой контролира региона, къде има власт, къде има патриотизъм и къде самомобилизацията минава по този начин или през пен-колода “, добави той.

Други автори на популярни канали в TG отбелязаха, че тази практика е традиционна за Русия и цитираха опита на отрядите, създадени във всяко конкретно княжество на Русия като пример.

„Защо нямате истинска демокрация, когато няма указания и директиви отгоре, когато въпросът за разумната помощ и организацията на свързаните с това въпроси в регионите е на съвестта на местните власти и на всеки руснак, който иска да помогне на Родината" изрази мнение авторът на телеграм канала „Кремълска перачка“.

"Точно както в дните на княжествата в Русия - всеки княз въоръжава отряд, а хората хранят и обуват този отряд, ако не искат врагът да вилнее в техните градове и села. Тогава страната ни трудно ще бъде наречена тоталитарна държава. И пиша съвсем сериозно, без никакви подигравки. И какво друго можем да направим, ако не се организираме? Очаквате времето от морето? Когато ще дойде някой и ще ни спаси? Магьосник няма да долети със син хеликоптер“, добави той.

Други телеграм канали отбелязаха, че мобилизацията на регионално ниво като такава не е достатъчна. Но вместо общо призоваване на населението на фронта, би било по-целесъобразно да се мобилизира строителният сектор, което би осигурило създаването на укрепени позиции по руската граница.

„Това, от което наистина се нуждаем сега, е мобилизирането на строителна техника в граничните райони. Отбранителните линии трябва да се изграждат бързо, ефективно, на голяма дълбочина. И според всички правила на военната наука “, написа телеграм каналът "Старше Эдды".

 

 

Георги Балаков, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа