Брад Пит направи изненадващ дебют като скулптор във Финландия

Брад Пит направи изненадващ дебют като скулптор във Финландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2022
  • Share:

Брад Пит откри свои скулптури в крайбрежен музей на изкуствата във Финландия като част от първата публична изложба на актьора. Неочакваното посещение на Пит изненада скандинавската страна, тъй като участието му в изложбата не беше предварително обявено.
Разположен в третия по големина град във Финландия - Тампере, това е първият път, когато до голяма степен самоуката американска звезда представя своите скулптури пред публика, казаха от Музея на изкуствата Sara Hildén.
Скулптурите на Пит бяха открити от самия 58-годишен актьор в събота като част от по-голяма изложба на британския художник Томас Хаусаго, заедно с керамична серия от австралийския музикант Ник Кейв.
„За Ник и мен това е нов свят и първото ни влизане. Просто се чувствам добре", каза Пит пред финландския телевизионен оператор Yle на церемонията по откриването.
Деветте творби на Пит в изложбата включват формован гипсов панел, изобразяващ престрелка и поредица от силиконови скулптури във формата на къща, всяка от които е простреляна с различен калибър боеприпаси.
„За мен става дума за саморефлексия. Става въпрос за това къде съм сгрешил във взаимоотношенията си, къде съм сбъркал, къде съм съучастник. За мен това се роди от това, което наричам радикална инвентаризация на себе си, да бъдеш наистина брутално честен със себе си и да вземеш предвид онези, които може да си наранил, моментите, в които току-що съм сгрешил." каза Пит при откриването.
Съобщава се, че актьорът е започнал да се опитва в керамиката след развода си с Анджелина Джоли, прекарвайки до 15 часа на ден в студиото на Хаусаго в Лос Анджелис през 2017 г. Той каза пред GQ през август, че смята приключението си в керамиката не като изкуство, а като „самостоятелен, много тих, много тактилен вид спорт".
„В този смисъл това е вълнуващо и прекрасно", каза главният куратор Сариан Сойконен пред Агенция Франс Прес. Тя добави, че решението на Хаусаго да включи приятелите си в своята изложба е оформено от пандемията и събитията в личния живот на Хаусаго".
Освен че е домакин на скулптурите на Пит за първи път, това е изложбен дебют на Хаусаго в скандинавските страни и първата изложба на Кейв с керамика. Музикантът, който е учил рисуване в Технологичния институт „Колфийлд" в Мелбърн, преди да започне да се занимава с музика, е създал 17 ръчно рисувани керамични фигурки, изобразяващи „Живота на дявола в 17 станции", които намекват за интереса му към викториански стафордширски статуетки Flatback, от които той е колекционер.

Станете почитател на Класа