Германската Die Linke е на ръба на разделяне заради санкциите срещу Русия

Германската Die Linke е на ръба на разделяне заради санкциите срещу Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2022
  • Share:

Германската Die Linke може да се раздели на две партии заради войната в Украйна, тъй като нерешителната позиция на болната лява партия относно икономическите санкции срещу Русия предизвика поредица от високопоставени оставки тази седмица.
Бъдещето на германската левица виси в несигурен баланс, откакто тя се промъкна в националния парламент миналата есен съгласно специална разпоредба за партии, които спечелят три или повече места в избирателния район. Ако трима от нейните 39 делегати се оттеглят от партията, Die Linke ще загуби статута си на парламентарна група и свързаните с нея привилегии относно времето за изказване и членството в комисии.
Подобни оставки са въпрос на кога, а не дали, след седмица на ожесточени публични битки заради реч, в която бившият съ-лидер Сахра Вагенкнехт обвини германското правителство в „започване на безпрецедентна икономическа война срещу най-важния ни доставчик на енергия".
Поддръжниците на Вагенкнехт, противоречива, но видна фигура, вече кроят планове за отцепническа партия, която да се състезава на европейските избори през 2024 г., съобщи германският вестник Taz тази седмица.
Подобно разделение вероятно ще означава края на Die Linke, 15 години след основаването ѝ в резултат на сливане между наследника на партията Социалистическо единство на Източна Германия и бивши социалдемократи, разочаровани от ръководството на своята партия при Герхард Шрьодер, и малко по-малко от десетилетие след като формира най-голямата опозиционна сила в мандата на Бундестага 2013-17 г.
В речта си миналия четвъртък Вагенкнехт нарече ляво ориентираната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц „най-глупавото правителство в Европа, защото наложи санкции на Русия, която доставяше над половината от нуждите на Германия от газ преди началото на войната. Да, разбира се, войната в Украйна е престъпление. Но колко глупава е идеята, че можем да накажем Путин, като тласнем милиони германски семейства към бедност и унищожим икономиката ни, докато Газпром прави рекордни печалби?" Речта беше посрещната с аплодисменти не само от ръководството на Linke, но и от делегати на крайнодясната Alternative für Deutschland (AfD).
Съобщава се, че в навечерието на речта парламентарният съпредседател на Die Linke Дитмар Бартш е призовал Вагенкнехт да избягва призивите за отваряне на Северен поток 2, проектът за руски газопровод, който беше спрян малко преди нахлуването в Украйна през февруари. Макар 53-годишната Вагенкнехт да не спомена Северен поток 2, нейните коментари за „икономическа война" се оказаха подпалващи, като предположи, че актът на агресия в този конфликт е бил иницииран от Запада.
Вагенкнехт завърши речта си с призив за оставката на министъра по икономическите въпроси Робърт Хабек. Вместо това речта й предизвика оставките на двама високопоставени членове на партията. Улрих Шнайдер, ръководителят на германската социална асоциация Der Paritätische, обяви чрез Twitter, че е върнал членството си, тъй като партията е позволила на Вагенкнехт да се качи на подиума. Фабио ди Маси, бивш депутат от Linke, който остана най-плодотворният финансов експерт в Linke, каза ден по-късно, че също предава членството си, тъй като вече не иска да носи отговорност за „явния провал на ключови актьори в тази партия".
Според вътрешнопартийни данни, Die Linke е загубила повече от 3000 членове – или 5,5% от общото си членство – през първата половина на тази година.

Станете почитател на Класа