Тръс преди срещата с Байдън: „На хоризонта няма търговска сделка със САЩ“

Тръс преди срещата с Байдън: „На хоризонта няма търговска сделка със САЩ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.09.2022
  • Share:

Великобритания може да не сключи споразумение за свободна търговия със САЩ с години, призна Лиз Тръс преди първата си двустранна среща с Джо Байдън. В самолета за САЩ Тръс призна пред репортери: „В момента не се водят преговори със САЩ и нямам никакви очаквания, че те ще започнат в краткосрочен до средносрочен план."
В ход, който вероятно ще разочарова привържениците на Брекзит, тя омаловажи очакванията, че някакво търговско споразумение е неизбежно, на фона на опасения, че прекаленото обещание, последвано от неуспех да стартира преговорите, ще навреди на нейната зараждаща се администрация.
Това е първият път, когато правителството признава, че практически няма шанс за ранно двустранно търговско споразумение със САЩ, най-големият търговски партньор на Великобритания, въпреки че то е желано от поддръжниците на Brexit като една от основните потенциални ползи от напускането на ЕС .
Вместо това новият министър-председател каза, че нейните приоритети ще бъде присъединяването към транстихоокеанското търговско партньорство на 11 държави, включително Австралия, Канада и Сингапур, както и сключването на сделки с държавите от Персийския залив и Индия.
Тя добави, че нейният фокус „номер едно" в разговорите с Байдън в ООН ще бъде глобалната сигурност, особено работата със САЩ и европейските партньори за справяне с руската агресия в Украйна.
Отношенията на Тръс с президента на САЩ вече бяха обтегнати от нейните заплахи като външен министър да скъса търговските споразумения за Северна Ирландия след Брекзит. Байдън предупреди, че мирът в провинцията не трябва да се подкопава от спора и не желае да сключи търговско споразумение с Обединеното кралство в резултат на това.
По време на двудневното пътуване на Тръс до Ню Йорк тя ще проведе поредица от двустранни срещи и с други ключови лидери, включително председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон. Това ще бъде първата официална среща между двамата след коментарите на Тръс по време на надпреварата за лидерство на торите, че „не е наясно дали Макрон е приятел или враг".
В нещо, което изглеждаше смекчаване на нейната позиция, Тръс каза пред репортери, че иска да има „конструктивни" отношения с Франция, като работи с Макрон по миграцията, Брекзит, енергийната сигурност и Украйна.
Въпреки това сътрудници по-късно предположиха, че не се очаква сближаване и че премиерът просто е искала да бъде дипломатична в деня на погребението на кралицата.

Станете почитател на Класа