Бившият правосъден министър на Китай е осъден на доживотен затвор

Бившият правосъден министър на Китай е осъден на доживотен затвор
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.09.2022
  • Share:

Бившият китайски министър на правосъдието Фу Джънхуа, който ръководеше няколко нашумели разследвания за корупция, беше осъден на доживотен затвор за приемане на подкупи, твърдят държавни медии, докато чистката на служители се засили преди ключовия конгрес на комунистическата партия.
67-годишният Фу получи условна смъртна присъда, която ще бъде заменена с доживотен затвор след две години, без възможност за условно освобождаване, според държавните медии. През юли Фу призна, че е получил подкупи над 117 милиона юана (16,50 милиона долара).
Фу беше заместник-ръководител на министерството на обществената сигурност, преди да стане министър на правосъдието през 2018 г. и беше ръководил много нашумели разследвания и репресии, включително разследване преди около десетилетие срещу Джоу Йонгканг, бивш шеф на сигурността и най-влиятелният служител в съвременен Китай, после осъден за подкуп.
Преди съдебния процес срещу Фу в североизточния град Чанчун, китайският орган за борба с подкупите установи по-рано тази година, че Фу също е бил част от „политическата банда" на Сун Лиджун – един от най-видните служители от апарата за сигурност, взет на мушка след осъждането на Джоу през 2015 г. Сун беше обвинен също, че не приема властта на президента Си Дзинпин. В четвъртък той беше осъден на смърт с две години отсрочка, за вземане на подкупи, манипулиране на фондовия пазар и незаконно притежание на оръжие, според държавните медии.
В сряда трима бивши началници на полицията в провинции Шанхай, Чунцин и Шанси бяха осъдени на много години затвор – включително един доживотен – за корупция. Подобно на Фу, те също бяха обвинени, че са част от кликата на Сун и че са нелоялни към Си.
Чистките дойдоха три седмици преди конгреса на управляващата комунистическа партия, който се провежда веднъж на пет години и на който се очаква Си да си осигури разбиващ прецедента трети мандат като лидер на Китай.

Станете почитател на Класа