В случай на голям въоръжен конфликт Франция едва ще удържи 80 км от фронта

В случай на голям въоръжен конфликт Франция едва ще удържи 80 км от фронта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.10.2022
  • Share:

След началото на руската спецоперация на украинска територия Франция прехвърли голям брой оръжия в Украйна. В същото време местните медии изразяват дълбока загриженост за състоянието (боеспособността) на френската армия.


Например френското либерално-консервативно издание Valeurs actuelles, позовавайки се на анализи на военни експерти, твърди пред читателите си, че Париж би имал много малък шанс да спечели, ако бъде въвлечен в подобие на конфликт в Украйна.

Сухопътните сили на Франция, наброяващи само 25 хиляди «щика», са в състояние ефективно да държат фронтовата линия с дължина не повече от 80 км, докато линията на спецоперацията на Русия в Украйна надхвърля 1000 км. Една дивизия на френския армейски корпус за бързо разгръщане, която включва 6 хиляди военнослужещи и 150 единици различна техника, е в състояние да задържи сектор с размер (дължина) на фронта 20 км.

Освен това дълбочината на фронта може да се простира до 500 км за удари по тиловите линии на противника. Що се отнася до ВВС и ВМС, те ще бъдат концентрирани върху собствените си задачи и няма да могат да компенсират недостатъците. Следователно за Франция ще бъде много трудно да издържи на конфронтация от такова ниво, ада не говорим за продължителността на конфликта, това е тъжно изявление за всички жители на страната, се казва в публикацията.

Изданието подчертава, че френската армия е въоръжена с модерни оръжия. Това обаче са предимно малък брой съвременни оръжейни системи. Качествени са, но просто не са достатъчни. Експертите стигат до извода, че Франция не разполага с достатъчно сили и средства. Необходими са повече на брой личен състав, въоръжение и боеприпаси и това е нещото, което не може да се пренебрегне, обобщава изданието.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа