Атомно изнудване за тактически цели или размишления на ракетно-ядрения праг

Атомно изнудване за тактически цели или размишления на ракетно-ядрения праг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.10.2022
  • Share:

Защо колективният Запад полага свръхчовешки усилия, за да превърне специалната военна операция в Украйна в Трета световна война

 

 

Твърде дълго отстъпваме...

Въоръжените сили на Украйна успяха да проведат редица успешни настъпателни операции и винаги, когато ситуацията ставаше критична за Русия, Западът небрежно предупреждаваше Москва да не използва тактическо ядрено оръжие в отговор.

Предупреждение беше отправено и директно от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който нарече дискусиите за използването на оръжия от този тип „опасни и безразсъдни“ и предупреди, че „всяко използване на ядрени оръжия ще има последствия за Русия и, разбира се, ще се промени естеството на конфликта в Украйна“.

Като цяло той плашеше по всякакъв възможен начин, подобно на своите западни колеги, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и президента на САЩ Джо Байдън.

Но въпросът тук изобщо не е, че споменатите лица, както и тези, които са неспоменати, но все пак силно загрижени за така наречената руска ядрена заплаха, са принципно против използването на боен атом за решаване на геополитически конфликти и проблеми.

Напротив. През 1945 г., която е добре известна на всички, американците, без да им мигне окото, хвърлиха атомни бомби върху Нагасаки и Хирошима (чиято мощност не надвишаваше много потенциала на съвременните тактически ядрени бойни глави) и, повярвайте ми, те биха използват ядрени оръжия, и то от всякаква сила - не само тактическа, повече от веднъж, ако СССР, а след това Русия, не нямаха достатъчен брой бойни специални блокове и техните носители.

Превъзходство на НАТО

Но с тактическите ядрени оръжия случаят е много специален. Докато съществуваше Варшавският блок, между НАТО и СССР все още се виждаше известен паритет в конвенционалните оръжия, но когато Съветският съюз потъна в забрава и бившите съюзници в лицето на българите, поляците и други представители на народните демокрации, се втурнаха под крилото на Вашингтон, нямаше равни възможности, нямаше повече разговори на бойното поле. Няма и сега.

По численост на действащия военен персонал Русия почти четири пъти отстъпва на армиите на НАТО, два пъти в бронетанковата техника, два пъти в артилерията, пет пъти в авиацията и почти два пъти повече във военните кораби. А мобилизационните ресурси на Запада превишават руските поне пет пъти.

Само в САЩ има около 147 милиона и 399 хиляди потенциални новобранци, докато в Русия има само 69 милиона 737 хиляди души, които при определени условия теоретично могат да бъдат поставени под оръжие (Министерството на отбраната, очевидно вземайки предвид нюансите, говори за различен ред на числата - около 25 милиона).

Нещо повече, по данни за 2021 г. Русия е била едва на пето място в света по военни разходи - $65,9 млрд., след Великобритания, Индия, Китай и разбира се САЩ, които са похарчили $801 млрд. за военната си мощ . А след това ги има и високоточните оръжия, в производството на които Западът, докато жънехме плодовете на перестройката и „светците от 90-те“, дръпна далеч напред.

В онези трудни за нас времена в щаба на НАТО възникна концепцията за бърз глобален удар (БСУ), според която Русия уж може да се бори изключително с конвенционални военни средства, тоест без използване на оръжия за масово унищожение.

Освен това имаше много „пускови площадки“ наоколо - около 700 американски бази по периметъра на нашата граница и армада от кораби на НАТО с УРО (управляеми ракетни оръжия) с томахавки в Балтийско море, Черно море и край бреговете на Далечния изток .

Предполагаше се, че в часа, определен някъде в Пентагона, цялото това „желязо“ ще се втурне към предварително разпределени цели и Русия ще бъде напълно обезоръжена в стратегически план.

А по отношение на конвенционалните оръжия и числеността на личния състав на НАТО, казват, не сме никакъв конкурент.

Война с посредник

Но когато Руската федерация се сдоби със собствени високоточни оръжия, освен хиперзвукови, каквито Западът все още няма достатъчно, а бойните възможности на руската система за противовъздушна и противоракетна отбрана не подлежат на съмнение, темата за БГУ някак избледня. на заден план от само себе си.

От друга страна, в Украйна възникна прокси война, чийто смисъл е, че се създава въоръжен конфликт в зоната на стратегическите интереси на Русия, в която колективният Запад не се намесва физически, за да не се превърне официално в пряк участник и да не получи ядрено „изпръскване“, но по всякакъв възможен начин подкрепя въоръжените сили на Украйна „материално“ - доставя военна техника, оръжия, разузнаване и дори консумативи до бинтове и сухи дажби.

Целта е много ясна: да се изтощи до краен предел Русия, да се дестабилизира социалната обстановка в страната и чак тогава се използват други специални технологии, формално някъде дори условно демократични.

Техният асортимент е добре известен с цял набор от цветни революции, включително държавния преврат през 2014 г. в самата Украйна или разпадането на СССР, което започна с периферни етнически конфликти на вътрешна основа.

Но, както знаете, всички войни завършват с мир и разбор. И тогава, може да се разчита, че най-после ще стане ясно защо руската групировка се оттегли стремглаво от портите на Киев, когато куполите на лаврата вече се виждаха - само преговорите с представителите на Зеленски в Истанбул ли предизвикаха нещо или Генералният щаб също подцени нещо и щурмът на „майката на руските градове” просто нямаше достатъчно сила?

Защо транспортната инфраструктура на Украйна, включително мостовете през Днепър, не беше унищожена своевременно (въпреки че от първите дни съображенията по този въпрос звучаха от железа), което позволи на Запада редовно и в големи количества да доставя на Въоръжените сили на Украйна с модерни оръжия и военна техника (танкове от Полша идваха в ешелони и никой не ги притесняваше)?

И има надежда, че ще стане ясно защо нашите генерали пренебрегнаха или подцениха последиците от няколко вълни на тотална мобилизация в Украйна, което позволи на Въоръжените сили на Украйна да получат числено превъзходство почти по цялата линия на съприкосновение?

И докато групировката на руските войски, участващи в Украйна, не се попълва за сметка на подвижни резерви, които все още отработват бойна координация, принципно не е изключено прехвърляне на бойните действия на територията на Русия.

Още преди специалната военна операция главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни гръмко обяви своята съкровена мечта да кара танк по Червения площад, а след това и по Арбат. По някаква причина днес тези думи вече не изглеждат като фигура на речта ...

Какво има в ума на Петреъс

Трудно е да се каже дали нахлуването на украински войски, които всъщност вече са войски на НАТО, на територията на Русия ще бъде достатъчно за Москва да използва тактическо ядрено оръжие и незабавно да реши въпроса както за численото превъзходство на въоръжените сили на Украйна, така и за тяхната бойна способност, осигурена от доставката на модерни западни оръжия по ленд-лиза в новия му формат - антируски.

Поне Москва си запазва такова право в параграф 27 от Военната доктрина, който гласи, че ядрените оръжия могат да бъдат използвани в отговор на използването на ядрени и други видове оръжия за масово унищожение срещу Русия и нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Русия с използване на конвенционални оръжия, „когато е застрашено самото съществуване на държавата“.

Кой ще определи кога ще дойде такава заплаха (или вече се е случила?), Доктрината не казва. Но това, че плановете на Запада за Русия никак не са розови, съвсем не е плод на разпалено въображение.

И ако представители на САЩ и НАТО все още някак си се опитват да подбират думите си, то западните военни пенсионери и пенсионираните политици (случайно ли?) са изключително откровени. Например, бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс изрично заяви необходимостта от унищожаване на руските войски в Украйна и в същото време Черноморския флот „със силите на американците и техните съюзници“.

Тук може би са необходими уточнения. Ако Петреъс намеква, че американците и техните съюзници от НАТО трябва официално да се присъединят към боевете в Украйна, тогава Русия, предвид глобалното превъзходство в конвенционалните оръжия и жива сила в полза на алианса и възможните последици за страната (те казват, че ще унищожат Русия) , не остава с нищо друго освен да използва стратегическия си арсенал, нали?

Вариантът на ускорено влизане на Украйна, която и сега воюва с Русия, в Северноатлантическия алианс, за което хриптейки настоява Владимир Зеленски, също не оставя избор - ядреният потенциал автоматично ще бъде разкрит, и от двете страни (прочетете 5-ти член от Хартата на НАТО за съвместна отбрана).

Така се оказва, че най-„безобидна“ – относително, разбира се – си остава вече споменатата прокси война с използване само на конвенционални оръжия. Война „до последния украинец“ (както определи нейния характер бившият британски министър-председател Борис Джонсън), при която Западът, формално оставащ зад кулисите на театъра на военните действия, предоставя на въоръжените сили на Украйна всичко необходимо за войната, включително доброволни наемници от частни военни компании, пристигащи в Украйна почти в "промишлен" мащаб. Въпреки че какво са те, по дяволите, частни ли? ..

Всъщност ЧВК са обикновени специални сили, действащи под условно прикритие. И много условно! И ако наричате нещата с истинските им имена, тогава е време най-накрая да признаем, че под марката ЧВК армиите на НАТО отдавна воюват с редовната армия на Русия и няма никакво значение какъв е официалният им статут и как се наричат тези "частни търговци" там - ако ще и безплатни/волни стрелци.

Доктрината на Шлезингер“

Честно казано, вариантът, че в регионалните конфликти ще трябва да се сблъскаме с военната организация на НАТО, която традиционно ни превъзхожда по численост и конвенционални оръжия, беше взет предвид дори в съветските доктринални документи.

Дори тогава за никого не беше откритие, че СССР възнамерява да изравни този дисбаланс на бойното поле, включително с помощта на тактическо ядрено оръжие. Как иначе? Следователно имахме достатъчни запаси от тактически ядрени оръжия.

И днес, тъй като ситуацията не се е променила фундаментално от десетилетия, поне в наша полза, Русия има, според National Interest, между 3000 и 6000 тактически ядрени бойни глави в своя арсенал. Според други поне 2000, а в САЩ са около 500. А и не им трябват повече, не им е това „темата“.

Докато проблемът с тактическите ядрени оръжия като действителен политически инструмент (плутоният и политиката винаги са били равни в ядрените оръжия) е съвсем различен въпрос.

Според политолога Дмитрий Евстафиев Съединените щати полагат всички усилия, така че от стратегическа безнадеждност (поражението в Украйна би имало катастрофални последици за Москва) Русия да бъде принудена да използва тактическо ядрено оръжие, за да реши „проблема с въоръжените сили“ на Украйна” с един замах.

В същото време състоянието на територията и съдбата на украинските военнослужещи, които вече са унищожени като консумативи, очевидно не вълнуват Запада. Евстафиев смята, че като тласкат Русия да използва тактически ядрени оръжия на бойното поле, Съединените щати се опитват, буквално чрез пълномощник, да легализират концепцията за ограничена ядрена война, която стои на прашен рафт.

Всъщност концепцията за ограничена ядрена война или „доктрината Шлезингер“ не се отнасяше до тактическите, а до стратегическите ядрени оръжия.

Още през 1974 г. Джеймс Шлезингър, който тогава беше шеф на Пентагона, съвсем сериозно предположи, че ако ядрени удари се извършват със стратегически ядрени оръжия не върху гражданската инфраструктура на СССР, а изключително върху военни обекти, тогава Москва няма да отвърне срещу американските градове и ще претегля.

А после изключително за „рекламни“ цели се твърдеше, че с такъв подход ще бъде възможно да се избегне абсолютен апокалипсис, неизбежен в случай на прилагане на предишната американска стратегическа концепция - доктрината за „взаимно гарантирано унищожение“.

В същото време скромно се мълчи, че американската страна възнамеряваше да нанесе превантивен удар по съветските военни съоръжения и центрове за военно-политически контрол - тоест първи и, както се досещате, без предупреждение.

Е, ответният удар, както беше планирано, трябваше да падне върху празните американски мини, когато ракетите отдавна са се разпръснали към набелязаните цели. Това беше основата на цялото неусложнено изчисление.

Избор на цел

А какво е скритото значение в западната реторика за „неизбежното“ използване на тактически ядрени оръжия от Русия в Украйна, ако то е предназначено главно за унищожаване на особено укрепени обекти (например командни пунктове или ракетни силози, скрити под много метри бетон ) и да нанася удари по големи концентрации на жива сила на противника? В този случай бункерът на Зеленски попада ли под статута на „особено важен“ и в същото време „особено укрепен обект“? Опази Господи!

Най-вероятно подземният щаб на Зеленски, където водят западни емисари на екскурзии, е театър от един актьор, добре, двама, ако броим и Алексей Арестович, който е съветник в канцеларията на президента на Украйна. А и той не представлява голям военен интерес. Освен това стратегическите решения за Украйна не се вземат тук, а се знае къде – във Вашингтон.

Що се отнася до живата сила на противника, в този случай целта на тактическото ядрено оръжие може да бъде бойни формации, да речем, дивизии, но не и батальонна тактическа група, която всъщност сега е основната бойна единица на украинския театър - това е твърде малко , същото е като да стреляш с оръдия по врабчета.

Никой със здрав разум няма да стреля снаряди или ракети с ядрен заряд по диверсионно-разузнавателна група, открита някъде в степите на Украйна. Като цяло в зоната на специална военна операция в момента няма разбираеми цели за тактически ядрени оръжия.

Значи съд няма...

Въпреки това всички западни медии са пълни до краен предел с истории за тактически ядрени оръжия и че „неадекватният Кремъл“, според тях, размахва ядрена палка.

А това говори, че раздухвайки ядрената шумотевица по повод военните провали на Русия, пропагандният апарат на колективния Запад има предвид съвсем не Украйна, а например превърналата се в логистичен център на НАТО Полша, откъдето основните доставките на западни оръжия за Украйна идват в безкраен поток.

Без русофобската Полша и нейната особена роля, която добре разбират както във Вашингтон, така и в Москва, режимът в Киев едва ли би просъществувал толкова дълго.

Така най-вероятно става дума за много по-мащабна провокация – възможно е определени сили на Запада, умишлено провокирайки Русия, да подготвят почвата за по-сериозен конфликт. Надявам се е ясно за какъв конфликт говорим?

Пратеници на ада

За щастие, не всички западни политици и генерали са престанали да бъдат приятели с мозъците си едновременно. Но тъй като топката в САЩ и ЕС се управлява от "партията на войната", днес не е тяхното време, а на хора като, да речем, бившият командир на американските войски в Европа, пенсионираният генерал Бен Ходжис или вече споменатият Дейвид Петреъс .

Между другото, още веднъж за Петреъс. В стола на директора на ЦРУ той не издържа дори една година - той беше принуден да подаде оставка, след като започна да споделя „поверително“ секретна информация с любовницата си постоянно и в резултат на това беше изправен пред съда .

Но сега, очевидно, най-хуманният съд в света е американският, така че Петреъс, без фатални последици за себе си, се озова вместо в затвора на страниците на поредицата книги „Войната за спасение“, издадена от американския фантаст Стюарт Слейд , където той е главнокомандващ на армиите на човечеството при инвазия първо в ада, а след това по време на нападението над рая.

И това може би е всичко за него - коментарите са излишни, тъй като адекватен човек трудно може да предизвика подобни асоциации, дори в контекста на художествената литература.

В крайна сметка фентъзито, подобно на приказката, също е намек до известна степен. И много прозрачен. Следователно прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков е напълно прав, когато каза, че Русия не иска да участва в „учения по ядрена реторика“, с които сега активно се занимават западните медии и политици.

Можете, разбира се, да го направите по този начин - да игнорирате откровените провокации, откровеното атомно изнудване и непрестанните опити на Запада най-накрая да убеди света, че уж Русия, подобно на Съветския съюз, също е станала „империя на злото“ по наследство. още повече, че и в информационното противопоставяне, както се оказа, също не сме много силни.

И все пак трябва да се има предвид, че бившият генерал Петреъс и тези като него, например Йенс Столтенберг, по принцип нямаше да имат причина да си отварят устата, ако не се налагаше систематично да „изравняваме фронтовата линия ”.

Може би и тук трябва да се поправи нещо?

 

 

Олег Одноколенко, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа