ОАЕ са готови да посредничат в преговорите Русия-Украйна

ОАЕ са готови да посредничат в преговорите Русия-Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2022
  • Share:

Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян потвърди готовността на страната си да посредничи в контактите между Русия и Украйна, по време на разговорите си с руския президент Владимир Путин, съобщи информационната агенция WAM в сряда.
„По време на срещата Путин изрази признателността на Русия за усилията на ОАЕ, отбелязвайки, че те са доказателство за нейната готовност да подкрепи усилията за посредничество", съобщава агенцията.
„В тази връзка президентът на ОАЕ информира руския президент за позицията на украинската страна по редица въпроси".
„На свой ред руският лидер информира Негово Височество шейх Мохамед за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала и за усилията на Русия за поддържане на ядрената сигурност".
Освен това двамата президенти обсъдиха различни аспекти на двустранното сътрудничество, подчертаха продължаващия бърз растеж, наблюдаван в отношенията между ОАЕ и Русия, и тяхното удовлетворение от този растеж.
Започвайки срещата си с руския президент във вторник, Ал Нахайн каза, че търговският оборот между Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Русия се е увеличил от 2,5 на 5 милиарда долара в момента. Броят на руските туристи, посетили ОАЕ, достигна 500 000, като четири хиляди руски компании работят в момента на територията на ОАЕ, добави той.
Третият президент на ОАЕ посети Русия за първи път, откакто беше избран на поста от Върховния федерален съвет на 14 май. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян обаче вече е посещавал Русия 11 пъти от 1995 г. насам. През октомври 2019 г. Ал Нахаян прие Путин като престолонаследник на Абу Даби по време на държавното посещение на руския лидер в ОАЕ.
Държавата от Близкия изток реши да не налага антируски санкции, след като Русия започна своята специална военна операция в Украйна. В телефонен разговор с Путин на 1 март Ал Нахаян признава правото на Русия да защитава националната си сигурност.

Станете почитател на Класа