Байдън е гневен: „Саудитска Арабия ще се изправи пред последици“

Байдън е гневен: „Саудитска Арабия ще се изправи пред последици“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.10.2022
  • Share:

Джо Байдън каза, че "ще има последствия за Саудитска Арабия след решението й миналата седмица да застане на страната на Владимир Путин и да намали производството на петрол ".
„Ще има някои последствия за това, което направиха с Русия", каза президентът на САЩ в интервю за CNN. „Няма да навлизам в това, което бих обмислил и какво имам предвид. Но ще има – ще има последствия."
Забележките сигнализираха драматичното изоставяне на неотдавнашните опити на Байдън да търси сближаване с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и поставят под съмнение бъдещето на отношенията в областта на сигурността между САЩ и Саудитска Арабия.
По-рано през деня Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза „Байдън вярва, че САЩ трябва да преразгледат двустранните отношения със Саудитска Арабия и да разгледат дали тези отношения са там, където трябва да бъдат и дали служат нашите интереси на националната сигурност. Преоценката е в светлината на неотдавнашното решение на ОПЕК и ръководството на Саудитска Арабия".
Наред с другите опции Кърби предложи Байдън да говори с висши демократи на Капитолийския хълм, които призовават САЩ да ограничат сътрудничеството си с кралството в светлината на смятаното за решение на принц Мохамед да застане на страната на руските интереси над САЩ. Ходът за намаляване на производството на петрол идва само седмици преди критични междинни избори, които може да зависят от това колко американските потребители ще плащат за горива. Кърби каза, че разговорите с Конгреса относно политиката на Саудитска Арабия ще започнат, когато се върне от ваканция след изборите през ноември.
Ходът на групата OРЕС+ да намалят производството на петрол въпреки възраженията на Белия дом беше двоен удар за Байдън, подкопавайки опита му да намали руските приходи чрез понижаване на цената на петрола и заплашвайки със скок вътрешните цени на бензина, седмици преди изборите за Конгреса. Това беше още по-язвително, тъй като последва помирителното пътуване до Джеда на Байдън през юли, когато той беше сниман да се ръкува с престолонаследника.
Очевидното решение на саудитците да обърнат гръб на съюзниците си от САЩ в полза на Русия идва въпреки зависимостта на кралството от САЩ за неговата сигурност. В някои кръгове това се възприема като още едно доказателство за необмислено вземане на решения от принц Мохамед.
Не е ясно дали гневът на Конгреса изглежда по-мощен от собствената позиция на администрацията на Байдън, защото демократите има още какво да губят преди критичните междинни избори през ноември, или Белият дом и Конгресът играят игра на „добро ченге, лошо ченге".
„Така или иначе, те опитаха умилостивяване и удари с юмруци и не се получи. Принц Мохамед разбира само езика на властта. Крайно време е администрацията на Байдън да действа като старши партньор в тези отношения", казват анализаторите.

Станете почитател на Класа