Могат ли членовете на НАТО да се погрижат и за Украйна, и за себе си?

Могат ли членовете на НАТО да се погрижат и за Украйна, и за себе си?
  • Written by:  Тери Шулц DW
  • Date:  
    14.10.2022
  • Share:

Съюзниците от НАТО уверяват, че ще продължат подкрепата си и оръжейните доставки за Киев. Но някои правителства се притесняват дали ще успеят да спазят това обещание в контекста на националните си отбранителни нужди.

 

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че някои съюзници изпращат на Украйна оръжия, които са искали да запазят за себе си. Той не смята, че това е проблем. "Те са намалили запасите си", коментира той преди двудневната среща на министрите на отбраната в Брюксел. "Но това бе правилно, защото за всички нас е важно Украйна да спечели."

"Ако руската инвазия се окаже успешна, светът ще стане по-опасен и по-уязвим за следващи руски агресии", предупреди Столтенберг. Но след като подчерта, че НАТО ще бъде на страната на Украйна "толкова, колкото е необходимо", той отбеляза и, че "колкото по-дълго се проточи тази война, толкова по-важно е след това да можем да попълним запасите си".

Зеленски: Увеличете оръжейните доставки

Изявленията на Володимир Зеленски звучат така, сякаш е лесно съюзниците да осигурят необходимото оборудване на украинските сили и същевременно да попълнят евентуалния си вътрешен недостиг от оръжия. "Увеличете доставките на оръжия и боеприпаси, за да се защитим от руския натиск", призова той отново лидерите на Европейския съюз, които се бяха събрали миналата седмица в Прага. 

Всъщност това са цели, които Алиансът отдавна е поставил пред своите членове. Но съюзниците досега не бяха бързали да рационализират военните си запаси и да постигнат по-висока степен на оперативна съвместимост - в тяхна близост война не бе имало. Военното производство е бавен процес и сега - тъй като държавите от НАТО трябва да потърсят необходимите оръжия по-надълбоко в складовете си, за да могат да изпратят на Украйна това, от които има нужда, правителствата търсят и по-добри начини да попълнят ресурсите си.

НАТО към съюзниците: Постарайте се още!

НАТО смята, че повечето съюзници могат да се справят по-добре с изискванията, наложени от войната в Украйна. При това без да се отклоняват от основните мисии на Алианса: възпиране и отбрана.

Пред ДВ заместник-генералният секретар на НАТО Камий Гран каза, че страните от НАТО са призовани да се постарят повече: "Сигурен съм, че могат да направят повече". По неговите думи членовете на Алианса подобряват съвместната си работа, за да направят възможни общите покупки на боеприпаси и оборудване, които ще им дадат по-голяма сигурност. Това би създало и по-голямо търсене за индустрията. "Въпросът е как да издигнем това на едно ново ниво", каза той.

Естония прави всичко за Украйна

Междувременно някои съюзници не чакат нови решения, за да увеличат максимално средствата и за Украйна, и за НАТО. Забележително е например, че както заяви бившият президент на Естония Тоомас Илвес, неговата страна изразходва по-голяма част от своя БВП за помощ на Украйна, отколкото много от съюзниците в НАТО харчат за собствените си армии. Той заяви за ДВ, че Естония е изпратила на Украйна целия си запас от противотанкови ракетни системи "Джавелин".

 

В последните седмици украинските части успяха да си възвърнат ключови райони с помощта на оръжейните доставки от НАТО

 

 

Талин си е направил сметката, каза Илвес. "Идеята е, че всеки танк, всеки Т-72, който бъде поразен от естонски "Джавелин" в Украйна, е танк, който няма да ни се наложи да поразяваме с нашите "Джавелин" у дома." С намек към съюзниците, които стискат портфейлите си, Илвес коментира, че "украинците в известен смисъл водят битка за всички нас. И е жалко, че има държави, които не разбират това".

Има ли НАТО нов "неформален" източен фланг?

Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин подкрепи пред ДВ становището, че страната му е "истински източен фланг на НАТО, макар и неформален".

Климкин окачестви доставките на оръжия като въпрос, засягащ "доверието" към Запада не само от гледна точка на възпирането на Русия, но и на Китай, както и на всеки друг потенциален агресор. Той не е доволен от това, че изискванията на Киев за танкове и самолети са "толкова чувствителни в политически смисъл", но се надява съпротивата в западните столици да бъде преодоляна. Това се отнася и за определянето на Украйна за "формален източен фланг на НАТО", при положение, че спечели войната. Президентът Зеленски поиска ускорен път към Алианса. "Това ще се случи", убеден е бившият външен министър.

Станете почитател на Класа