„Това е елитът на армията“. Кой беше прехвърлен от Пентагона на границата на Украйна

„Това е елитът на армията“. Кой беше прехвърлен от Пентагона на границата на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

САЩ продължават да засилват военното си присъствие в Източна Европа. Пентагонът е разположил авангард, 101-ва въздушнодесантна дивизия, в Румъния. Формално – за участие в учения със съюзниците и защита на „източния фланг на НАТО“. Всъщност американците се готвят да решават съвсем други задачи.

 

 

Перфектната буря

За тази маневра съобщи заместник-командирът на дивизията бригаден генерал Джон Лубас в интервю за Си-Би-Ес. Бойците "са готови да преминат границата и да влязат на територията на Украйна", каза той.

Откровеността му предизвика вълнение във Вашингтон. Там побързаха да уверят, че е "напълно изключено".

Постоянният представител в НАТО Джулиан Смит повтори: Киев се подпомага с оръжие, разузнаване, логистика, но не и с жива сила. Американското командване няма да воюва с Русия.

„Крещящите орли“ – както наричат парашутистите от 101-ва – обаче не случайно бяха изпратени до източноевропейските граници.

 

 

„Говорим за разполагането на 4700 войници под предлог за безпрецедентно военно учение“, обяснява Ахмад Хадж Али, журналист за панарабския сателитен канал „Ал Маядин“.

Алармират не само експерти, но и европейски политици. По-специално сръбският президент Александър Вучич нарече настоящата ситуация „перфектна буря“.

"Американците изпратиха най-добрата си част, докараха цяла дивизия в Румъния и се разположиха на няколко километра от границата с Украйна. Ясно е, че нещата могат да стигнат до директен сблъсък", каза той.

Не го приемайте на сериозно

Докторът на историческите науки Алексей Малашенко смята, че гръмкото изявление на командира на 101-ва дивизия са просто думи.

"Това е военна пропаганда", обяснява той. "Е, искам да говоря за командира на дивизията. Но кой е той?“, допълва той.

Според експерта НАТО и САЩ сега са най-малко заинтересовани от ескалация в Украйна. „Всеки полковник и генерал може да говори всичко“, но не бива да се вземат на сериозно думите им.

На Запад, уточнява той, добре осъзнават, че всякакви агресивни действия срещу Русия могат много бързо да доведат до размяна на ядрени удари. В такава война не може да има победители.

Богат опит

Въпреки това 101-ва въздушнодесантна дивизия наистина е една от най-елитните във въоръжените сили на САЩ. Американските парашутисти кацнаха в Нормандия през юни 1944 г., участваха в операция „Маркет Гардън“ и се отличиха в защитата на Бастон. След Втората световна война формированието е разформировано и върнато в сухопътните войски през 1954 г. Бойците са компетентни, добре обучени и мотивирани.

Воювали са във Виетнам, но никога не са кацали там с парашути. Парашутистите бяха доставени на бойното поле с хеликоптери „Ирокез“. Именно от бойците на дивизията набираха „тунелни плъхове“ - специално обучени дребни войници, които прочистваха подземните укрепления на виетнамските партизани.

Освен това 101-ви нахлу в Ирак през март 2003 г. Тя превзе градовете Кербала и Наджаф, които се озоваха дълбоко в тила на американските войски. След края на активните боеве дивизионните части остават в страната още няколко години.

Сега тази част е лека пехотна група с обща численост 4700 души. Щаб, три бригадни бойни групи, артилерия, армейска авиация, спомагателни части.

Няма тежки оръжия, особено танкове. Личният състав се придвижва на бойни машини на пехотата и бронетранспортьори. Задачата на парашутистите обаче не е да щурмуват градове и укрепени райони, а да действат зад вражеските линии. И още не са имали проблеми с това.

„Крещящите орли“, според анализаторите, е изключително сериозен противник, способен да устои на най-добрите руски части. Все още не се знае дали Пентагонът ще ги пусне от каишката.

 

 

Андрей Коц, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа