Нови ирански оръжия за Русия?

Нови ирански оръжия за Русия?
  • Written by:  DW
  • Date:  
    03.11.2022
  • Share:

"Имаме противовъздушна отбрана, но не и противоракетна", казват от Киев. За тях ще е особено трудно да се отбраняват срещу новите ракети земя-въздух, за които от САЩ предупреждават, че Иран ще изпрати на Русия.

 

 

"Обезпокоени сме от възможността Иран да снабдява Русия с ракети земя-въздух", заяви Джон Кърби от Съвета за национална сигурност на САЩ. "Все още нямаме потвърждение за това, но имаме такива опасения."

Иран вече е замесен в "убийството на невинни украинци", като доставя безпилотни самолети на Русия , каза Кърби. "Това е знак, че режимът в Техеран открито и доброволно съучаства в убийството на невинни украинци на украинска земя." Украйна и западните държави обвиняват Русия, че използва ирански безпилотни самолети във войната в Украйна. Иран отрича доставките на свои дронове за Русия.

Ново иранско въоръжение за Русия?

Американската "Си Ен Ен” цитира свой източник, който следи иранската оръжейна програма отблизо. Според него Иран се готви да изпрати на Русия около 1000 допълнителни оръжия, включително балистични ракети земя-въздух и още безпилотни самолети. Доставката се следи, тъй като това е първият случай, в който Иран изпраща на Русия усъвършенствани прецизно управляеми ракети, които могат да дадат на Кремъл значително преимущество в сраженията.

 

Дрон на руската армия, предполагаемо ирански

 

Дрон, заснет по време на руско нападение срещу Киев на 17 октомври 2022. Предполага се, че това е иранският модел дрон "Шахед-136"

 

Украинското министерство на отбраната също съобщи вчера, че има информация, че Иран планира да изпрати партида от над 200 бойни дрона на Руската федерация в началото на ноември. Според информацията на Украйна те "ще бъдат доставени през Каспийско море до пристанище Астрахан". Безпилотните самолети ще пристигнат на части, а руските сили ще ги сглобят и пребоядисат с нанесени руски обозначения, по-специално "Геран-2", съобщават още от Киев.

Украйна няма ефективна защита срещу иранските ракети

От военновъздушните сили на Украйна заявиха още, че в момента не разполагат с ефективна защита срещу новите балистични ракети, които Иран се готви да изпрати на Русия.

 

Николаев след ракетен удар, 01.11.2022

 

Юрий Ихнат, говорител на командването на ВВС на Украйна, заяви, че обсегът на доставяните ирански балистични ракети, като "едната е с обсег 300 км, а другата - 700 км", ще позволи на руските сили да нанасят удари по всяка точка на Украйна."Имаме противовъздушна отбрана, но не и противоракетна", каза той.

Ихнат заяви, че украинската армия "ще предприеме всички мерки и средства за защита срещу тези ракети", които може. Въпреки това той предупреди, че "в момента няма ефективна защита срещу тези ракети. Теоретично е възможно да ги свалим, но е много трудно да го направим със средствата, с които разполагаме в момента".

Станете почитател на Класа