Ракета на Северна Корея за първи път пресича морската граница с Южна Корея

Ракета на Северна Корея за първи път пресича морската граница с Южна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.11.2022
  • Share:

Северна Корея е изстреляла най-малко 10 ракети край източното и западното си крайбрежие в сряда сутринта, като една е паднала във водата по-на юг от всякога. Южнокорейските военни малко след това са отговорили, като са изстреляли ракети над морска граница.
Безпрецедентният брой изстрелвания беше потвърден след по-ранни доклади за три балистични ракети с малък обсег, изстреляни край източното крайбрежие на Северна Корея, което доведе до издаване на рядко предупреждение за въздушно нападение на отдалечен южнокорейски остров. Типовете на останалите ракети все още не са потвърдени.
Една от потвърдените по-рано ракети е паднала на по-малко от 60 километра от южното крайбрежие, каза армията на Сеул.
„Изстрелването на севернокорейска ракета е много необичайно и неприемливо, тъй като за първи път падна близо до териториалните води на Южна Корея на юг от Северната гранична линия [спорна междукорейска морска граница]", заяви Канг Шин-чул, директор по операциите на Обединените началник-щабове на южнокорейската армия (JCS).
Изстрелванията дойдоха само часове след като Пхенян настоя „Съединените щати и Южна Корея да спрат широкомащабните военни учения, подобна военна необмисленост и провокация не могат повече да бъдат толерирани".
Няколко часа по-късно южнокорейските самолети F-15K и KF-16 изстреляха три управляеми ракети земя-въздух в морето от другата страна на северната гранична линия. „Отговорът на нашите военни потвърждава решимостта ни да реагираме строго на всякакви провокации и показва, че сме способни да ударим точно нашия враг", казаха от JCS, след като ракетите бяха изстреляни.
Министърът на отбраната на Япония Ясуказу Хамада заяви: „Северна Корея наскоро изстреля балистични ракети в бърза последователност и едностранно ескалира постоянните си провокации. Действията на Северна Корея застрашават мира и сигурността на нашата страна, региона и международната общност и са абсолютно неприемливи".
В понеделник Съединените щати и Южна Корея започнаха Vigilant Storm, едно от най-големите им комбинирани военни въздушни учения, със стотици бойни самолети от двете страни, организиращи фалшиви атаки 24 часа в денонощието. Ученията - включващи повече от 240 самолета, включително усъвършенствани стелт джетове - бяха първите големи учения от този вид от пет години. Ден по-късно Пхенян предупреди Вашингтон и Сеул, наричайки ученията „провокация, която може да доведе до по-мощни последващи мерки".
В изявление Пак Джонг Чон, секретар на управляващата Работническа партия, който се смята за близък довереник на лидера Ким Чен-ун, нарече продължаващите военни учения между Южна Корея и САЩ „агресивни и провокативни". Пхенян многократно е твърдял, че военните маневри са репетиция за нахлуване.

Станете почитател на Класа