Mastodon спечели 70 000 потребители след като Мъск. превзе Twitter

Mastodon спечели 70 000 потребители след като Мъск. превзе Twitter
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.11.2022
  • Share:

Уилфред Чан
Откакто Илон Мъск завърши покупката си на Twitter миналата седмица, някои от потребителите на приложението за социални медии търсят нов дом – само за да открият, че няма много страхотни опции. Съоснователят на Twitter Джак Дорси тества бета версия на ново приложение, наречено Bluesky, но все още няма дата за стартирането му.
Познавачите потребители в технологиите се обединяват около Mastodon, шестгодишна социална медийна платформа, популярна сред отдадена база от ляво ориентирани нишови общности. Mastodon, кръстен на изчезналото животно с бивни, е децентрализиран, което означава, че не може да бъде контролиран от една корпорация или космически милиардер. Това очевидно е привлекателно за потопа от потребители, които са се регистрирали след превземането на Twitter от Мъск, като повече от 70 000 потребители се присъединиха към Mastodon само в деня след неговото изявление. Но това все още е капка в морето в сравнение с докладваните от Twitter 450 милиона активни потребители дневно. Децентрализираният софтуер остава труден за използване от много хора.
Присъединих се към Mastodon тази седмица и ми отне няколко часа, за да овладея новия речник. Някои от термините звучат малко глупаво: вместо туитове, имате „toots". След това нещата стават по-трудни. Mastodon не е единичен уебсайт, а мрежа от хиляди уебсайтове, наречени „инстанции", наричани още сървъри. Тези сървъри са „обединени", което означава, че се управляват от различни субекти, но все още могат да комуникират помежду си, без да е необходимо да преминават през централна система. И пространството, в което всички те съществуват, се нарича „fediverse", което някои наричат просто „Fedi".
Сървърът става част от вашето потребителско име (например This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ), а информацията, която виждате във вашата емисия, е информация от вашите партньори на сървъра, а не от цялата fediverse. Но вие също така сте свободни да подвиквате на хора от други сървъри и дори да „подсилвате" техните публични думи във вашата емисия.
Ето как Mastodon създава унифицирано глобално изживяване, без да бъде контролирано от един субект, каза Еуген Рочко, базиран в Германия основател и водещ разработчик на Mastodon. „Сървърите са доставчици на услуги, както Hotmail и Gmail са за електронна поща. Това не означава, че различните сървъри са изолирани един от друг, като старите училищни форуми. Наличието на само един акаунт ви позволява да следвате и да взаимодействате с всеки в тази глобална децентрализирана социална мрежа", каза той.
Но моделът на Mastodon идва със своите рискове. Ако сървърът, към който се присъедините, изчезне, можете да загубите всичко, точно както ако вашият имейл доставчик се изключи. Администраторът на сървър на Mastodon също има пълен контрол върху всичко, което правите: ако по някаква причина собственикът на kpop.social не харесва, че съм пуснал звук от dolphin.town, те могат да го премахнат или дори да „дефедерират" сървъра, което ще блокира напълно всички звуци на делфини от k-pop сървъра. Администраторът на сървъра ако иска може също да подслушва личните ми инструменти – или да изтрие акаунта ми по някаква причина.
Рочко каза, че новите потребители трябва да проучат внимателно кой управлява сървър, преди да се присъединят към него: „Дали това е организация, която има опит, заслужава ли доверие, вероятно ще съществува дълго време, но също така има политика за модериране? Добрите такива имат правила срещу речта на омразата и осигуряват основни неща като резервни копия, така че ако някой от администраторите бъде ударен от автобус, сървърът не изчезва." Mastodon включва списък с проверени сървъри на началната си страница, които отговарят на тези критерии. Но все още е голямо изискване за съвсем нов потребител да разбере тези неща сам.
Докато технически всеки може да завърти сървър на Mastodon, повечето потребители са съгласни, че мрежата има ляв уклон. Списъкът с проверени сървъри на Mastodon включва екземпляри с куиър тематика и ориентирани към климатичната справедливост; а за да бъде включен в списъка, сървърът трябва да се съгласи с Mastodon Server Covenant, който изисква „активно модериране срещу расизъм, сексизъм, хомофобия и трансфобия". Рочко каза, че работата му не е конкретно ляво или дясно ориентирана, а просто се придържа към „основни, основни убеждения, които имам относно социалните мрежи, а това е например, че речта на омразата не трябва да се допуска".
Въпреки нарастващото си влияние, дизайнът на Mastodon затруднява финансирането, според Нейтън Шнайдер, изследовател на моделите на технологична собственост от университета в Колорадо – и това го прави малко вероятно да детронира уебсайт като Twitter. Но може би истинската причина да е трудно да победиш Twitter е просто защото там са всички. Парис Маркс, изявен голям технологичен критик и водещ на подкаста Tech Won't Save Us, каза, че е опитал Mastodon, но не е успял да намери голяма аудитория, за разлика от Twitter, където има 35 000 последователи и пише публикации, които често стават вирусни .
„Twitter все още е влиятелна социална медийна платформа. И няма реален еквивалент, така че хората, които се интересуват са някак заседнали тук", каза той.

Станете почитател на Класа