Болсонаро премълчава победата на Лула

Болсонаро премълчава победата на Лула
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.11.2022
  • Share:

Крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонаро наруши почти двудневното си мълчание заради поражението си на президентските избори в неделя – но отказа да поздрави или признае победата на съперника си Луис Инасио Лула да Силва.
Болсонаро загуби смятаните за най-важните избори в Бразилия от десетилетия, с разлика от 2,1 милиона гласа – 50,9% срещу 49,1% – и десетки световни лидери бързо признаха победата на Лула.
В кратко появяване във вторник следобед Болсонаро най-накрая наруши мълчанието си на фона на нарастващото обществено възмущение от недемократичната му позиция. „Нашите мечти са по-живи от всякога", каза 67-годишният мъж пред журналисти в двореца Алворада в столицата Бразилия. Болсонаро, който е първият в историята на Бразилия действащ президент, загубил кандидатура за преизбиране, не спомена победителя на изборите и не каза дали приема резултата.
Той благодари на 58-те милиона гласоподаватели, които са подкрепили неуспешната му кампания, но не каза изрично, че ще уважи победата на Лула, нито намекна за 60-те милиона души, които са гласували за неговия опонент. „Като президент и като гражданин ще продължа да спазвам всички заповеди на нашата конституция", каза Болсонаро двусмислено.
Болсонаро също намекна за неоснователни твърдения, че изборите в неделя не са били честни. Той каза, че протестите след изборите, организирани от неговите хардкор поддръжници – включително използването на камиони и гуми за блокиране на ключови магистрали – са плод на „възмущение и чувство за несправедливост от това как се е протекъл изборният процес. Мирните протести винаги ще бъдат добре дошли", каза Болсонаро, добавяйки обаче, че унищожаването и възпрепятстването на правото на хората да идват и да си отиват не е приемливо.
След като Болсонаро предаде съобщението си, началникът на неговия щаб Чиро Ногейра посочи, че администрацията му няма да оспори изборния резултат. „Президентът Жаир Болсонаро ме упълномощи да съобщя, че когато бъдем поканени съгласно закона, ще започнем процеса на преход", каза той.
Политическият анализатор Томас Трауман каза, че забележките на Ногейра представляват официално признание, че Болсонаро е загубил изборите и че ще има смяна на властта в края на годината. Той вярва, че отказът на Болсонаро категорично да признае това и сигналът му към протестиращите отразяват задкулисните усилия за осигуряване на някаква неофициална амнистия, която да го предпази от съдебно преследване, след като се оттегли и загуби президентския имунитет.
Върховният съд повтори това тълкуване в изявление, в което се казва, че „давайки зелена светлина на процеса на преход, Болсонаро е признал крайния резултат от изборите".
Наблюдатели смятат, че след като напусне властта, Болсонаро може да се окаже изложен на множество разследвания и обвинения, свързани с фалшиви новини, антидемократично поведение, предполагаема корупция и неговото справяне с пандемията от Covid, която уби близо 700 000 бразилци. „Той очевидно се страхува от затвора, така че това, което се опитва да направи, е да преговаря с единствената карта, която му е останала, а това са големите улични протести", каза Трауман.

Станете почитател на Класа