Лавров призова ООН да помогне за облекчаване на руския износ на зърно и торове

Лавров призова ООН да помогне за облекчаване на руския износ на зърно и торове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

"Още веднъж призоваваме генералния секретар на ООН да даде гаранции, че изпълнява задълженията, които е поел по собствена инициатива", заяви дипломат №1 на Москва и подчерта, че проблемът трябва да бъде решен "в много близко бъдеще"

 

 

Русия призова днес ООН, под чиято егида бе подписано споразумението за износ на украинско зърно през нейните блокирани черноморски пристанища, да съдейства за изпълняване на другата част от сделката, която цели облекчаване на износа на зърно и торове от Русия, предадоха Ройтерс и БТА.

"Все още не виждаме никакви резултати по втория аспект: премахването на препятствията пред износа на руски торове и зърно", каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в йорданската столица Аман.

"Още веднъж призоваваме генералния секретар на Обединените нации да даде гаранции, че изпълнява задълженията, които е поел по собствена инициатива", заяви Лавров и подчерта, че проблемът трябва да бъде решен "в много близко бъдеще".

Вчера Русия поднови участието си в зърнената сделка след четиридневно прекъсване, с което намали натиска върху цените не храните и разсея опасенията за нова хранителна криза в света. Срокът на споразуменията изтича на 19 ноември, а Москва ясно е заявила, че желае да бъде направено повече за улесняване на нейния износ на зърно и торове, спрян със санкциите на Запада заради нашествието в Украйна, припомня Ройтерс.

Москва е удовлетворена, че след намесата на Турция правителството в Киев е подписало документ, че няма да използва за военни цели хуманитарните коридори за износ на зърно, каза Лавров на обща конференция след преговорите си с йорданския вицепремиер и външен министър Айман Хусейн Абдала ас Сафади, допълни ТАСС.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа