Ковачевски в Берлин: Енергийната диверсификация е нашият залог в бъдещето

Ковачевски в Берлин: Енергийната диверсификация е нашият залог в бъдещето
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

Необходимо е силно и тясно сътрудничество на целия регион за постигане на амбициозните цели за енергиен преход, заявяват от правителството на РСМ

 

 

Енергийната сигурност на Западните Балкани е също толкова важна, колкото и енергийната сигурност на ЕС, са подчертали на дискусията за енергийната стабилност и трансформация в рамките на срещата на върха на Берлинския процес в Берлин премиерите на страните от Западните Балкани, съобщават от правителствената пресслужба в Северна Македония, съобщи БТА.

Необходимо е силно и тясно сътрудничество на целия регион за постигане на амбициозните цели за енергиен преход и за преодоляване на предизвикателствата, наложени от икономическата и енергийна криза, а фокусът трябва да бъде върху съвместното намиране на алтернативи за стабилно и непрекъснато снабдяване с електроенергия и насочване към възобновяеми енергийни източници, е подчертал премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Ние сме първата страна, която изпълнява проект за замяна на стара въглищна електроцентрала в Кичево с фотоволтаична централа, като конкретна стъпка към енергийния преход на Северна Македония. Ще спомена и най-значимия ни проект за енергиен преход - във фаза на оценка е изграждането на помпено-акумулираща ВЕЦ „Чебрен“ на стойност над 800 милиона евро“, е заявил Ковачевски, пише в съобщението.

Димитър Ковачевски ръководи правителствена делегация на Република Северна Македония на срещите на лидерите от Западните Балкани в рамките на Срещата на върха за Берлинския процес, която се провежда в Берлин. В нея са включени вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи. На срещата на върха се провеждат няколко сесии, Ковачевски, заедно с премиерите на Албания, Сърбия, Косово, БиХ и Черна гора, обсъждат регионалното сътрудничество и общите регионални пазари, енергийната стабилност и трансформация, както и перспективите на Берлинския процес.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа