Среща на посланика на САЩ с унгарски съдии предизвика дипломатически скандал

Среща на посланика на САЩ с унгарски съдии предизвика дипломатически скандал
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

Коментарите в унгарската дясна преса, че двамата местни съдии са съдействали на чужда сила и са компрометирали своята независимост, вредят на отношенията между двете страни, твърди US посолството

 

 

Посолството на САЩ в Унгария заяви днес, че публикуваните в унгарската дясна преса коментари, че двама местни съдии, които са се срещнали с американския посланик, са съдействали на чужда сила и са компрометирали своята независимост, вредят на отношенията между двете страни, предадоха Ройтерс и БТА.

В изявление посолството разкритикува отразяването в медиите на среща на посланик Дейвид Пресман с двама членове на унгарския Национален съдебен съвет миналия месец. Срещата е била "в съответствие с нормалното провеждане на дипломацията от страна на САЩ и други страни – включително Унгария – по целия свят", заяви американската дипломатическа мисия.

"Това, което не е в съответствие с нормалната дипломатическа практика между съюзници, е неотдавнашната координирана медийна атака срещу говорителя и международния координатор на Националния съдебен съвет. Това, както изглежда, е опит да бъде насаден страх у хората, които желаят да поддържат връзки с представители на САЩ", добавят от посолството.

"Намесата в диалога със служители на правителството на САЩ не допринася с нищо за напредъка на американско-унгарските двустранни връзки", се казва още в изявлението.

Националният съдебен съвет вчера обсъди въпроса и каза, че никой от неговите членове, не е сметнал, че срещата на посланика със съдиите може да е повлияла на тяхната независимост или би могла да е в нарушение на съдебната етика.

Председателят на Върховния съд в Унгария обаче разкритикува двамата съдии за участието им в срещата. Унгарското правителство засега не е коментирало въпроса.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа