Германски съд разреши разкриването на компаниите, завършили "Северен поток 2".

Германски съд разреши разкриването на компаниите, завършили "Северен поток 2".
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.11.2022
  • Share:

Конституционният съд на Германия потвърди решение за разкриване на имената на всички компании, участвали в завършването на газопровода "Северен поток 2", се казва в изявление на Фондацията за опазване на климата и околната среда Мекленбург-Предна Померания. Делото беше заведено по-рано от германските вестници Bild и Welt. И двата са част от медийния холдинг Axel Springer.
„За съжаление Федералният конституционен съд не подкрепи нашите възражения [по отношение на случая]. Това е много разочароващо. Въпреки твърдата ни позиция, сега трябва да разкрием имената на много компании от Мекленбург-Предна Померания. Тези компании бяха невинни и действаха в рамките на закона. Те се довериха на регионалния парламент и правителство, които им обещаха защита от санкциите на САЩ", казаха от фондацията.
Организацията каза „Тези компании вероятно ще трябва да се изправят пред публична критика и икономически трудности" в резултат на решението.
Фондацията за опазване на климата и околната среда MV беше създадена в Мекленбург-Предна Померания на 19 януари 2021 г. с участието на компанията Nord Stream 2 AG. Сред декларираните цели са „насърчаване на продължаването на проекта за газопровод „Северен поток 2".
Редица германски политици, предимно от партията на Зелените, разкритикуваха организацията, обвинявайки регионалните власти на Мекленбург-Предна Померания, че защитават интересите на Москва и Газпром.

Станете почитател на Класа