Байдън поднови призива за забрана на оръжията за нападение

Байдън поднови призива за забрана на оръжията за нападение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.11.2022
  • Share:

Джо Байдън повтори призивите си за забрана на оръжията за нападение, след като масовите стрелби в гей нощен клуб в Колорадо Спрингс в събота и Walmart в Чесапийк, Вирджиния във вторник оставиха 11 жертви.
По време на посещение в пожарна на остров Нантъкет, Масачузетс, за да благодари на първите реагирали на Деня на благодарността, Байдън каза пред репортери, че ще се опита да прокара някаква форма на контрол върху оръжията, преди да се срещне с новия Конгрес през януари, като вероятно ще поднови опита си да забрани бойните оръжия. Усилията на президента да забрани бойните оръжия ще станат още по-трудни през следващата година, тъй като републиканците ще контролират Конгреса.
„Идеята, че все още позволяваме да се купуват полуавтоматични оръжия, е болна. Това е просто болно. Няма, няма социална изкупителна стойност, нула, никаква. Нито една единствена обосновка за това, освен печалбите за производителите на оръжие. Ще опитам. Ще се опитам да се отърва от оръжията за нападение", каза Байдън.
Стрелбите в Колорадо Спрингс и Чесапийк са само две от над 600-те масови стрелби досега тази година, според Архива за насилие с огнестрелно оръжие, използващи определението „масови" за четири или повече простреляни или убити, без да се включва стрелецът.
И други масови стрелби се случиха в цялата страна през последната седмица. В неделя четирима души в Оклахома бяха застреляни във ферма за марихуана. Междувременно майка и трите й деца бяха убити в Ричмънд, Вирджиния, в петък.
През юли контролираната от демократите Камара прие забрана за бойни оръжия, но тя не премина в Сената.
Последният път, когато законодателната власт прие забрана за оръжия за нападение, беше през 1994 г. Проучване от 2019 г. в Journal of Trauma and Acute Care Surgery показа, че броят на смъртните случаи при масова стрелба е намалял, докато е бил в сила законът, който изтече през 2004 г.
Байдън се обади в четвъртък на двамата собственици на нощния клуб в Колорадо Спрингс, Ник Гжецка и Матю Хейнс, за да им изрази съболезнования след нападението срещу тяхното заведение и да им благодари за приноса им към общността, съобщиха от Белия дом. „Лъжата за нашата общност и превръщането й в нещо, което не е, създава различен тип омраза", каза Гжечка.
Байдън също коментира масовата стрелба в Чесапийк, където ръководител на Walmart застреля шестима колеги във вторник, преди да насочи пистолета срещу себе си. „Поради още един ужасяващ и безсмислен акт на насилие, сега на този Деня на благодарността, ще има в цялата страна още повече маси, на които ще има празни места", каза той.

Станете почитател на Класа