Швеция има проблем с бедността

Швеция има проблем с бедността
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2022
  • Share:

Гордата и просперираща Швеция, с известната си щедра социална система и изобилие от зелена енергия, на теория би трябвало да бъде по-добре подготвена от повечето европейски страни да понесе ударите от кризата с разходите за живот на континента. По отношение на БВП на глава от населението, тя е петата най-богата държава-членка на ЕС. Природният газ представлява само 2% от енергията й, което я изолира от най-лошите икономически опустошения от войната на Русия срещу Украйна. Бедността е далеч под средната за Европа.
Но бързо растящите сметки за електричество и растящата инфлация на цените на храните взимат своите жертви тук, както и навсякъде другаде. „Швеция също има проблем с бедността. Може да не говорим много за това, но то е там – и тази година се влоши абсолютно" каза Йохан Риндевал.
Риндевал ръководи Matmissionen или Хранителна мисия - уникална верига от социални супермаркети в Швеция, която се разрасна бързо от януари насам, удвоявайки броя на клиентите си. Веригата предлага на членовете с тест за доходи възможността да пазаруват за храна за по-малко пари.
Осемте магазина на Matmissionen – пет в Стокхолм, три от които отвориха тази година, два в Гьотенберг и един в Малмьо – продават храни, дарени от производители и търговци на дребно, които са изложени на риск да бъдат похабени, обикновено защото имат козметични дефекти, повредена опаковка или кратък оставащ срок на годност.
Целите на организацията са три: ограничаване на хранителните отпадъци, обучение на нови работници – около 70% от персонала участва в различни програми за включване на пазара на труда, а 40% продължават да си намират работа на пълен работен ден – и преди всичко да продава храна на много ниски цени за хората, които се нуждаят от това. Приходите от магазините също помагат за субсидирането на отделна операция на хранителна банка с някои дарения, разпределени на неправителствени организации, работещи с хора в най-голяма нужда, предимно бездомни.
Риндевал казва, че Matmissionen работи на принципа да се придържа възможно най-близо до познатото пазаруване на своите клиенти. „Нашите фокус групи показват, че има истинска стигма около раздаването на храна. Затова решихме да им позволим да купуват това, което искат, макар и с много голяма отстъпка. Така просто е по-достойно. Хората искат нещата да са възможно най-нормални" казва той.
Всъщност всеки може да пазарува в Matmissionen – но само регистрирани членове, които трябва си да резервират място за пазаруване, получават най-ниските цени. Членството е отворено за хора с месечен доход под 11 200 крони в заплащане или обезщетения. Цените за членуващи са ниски: пет крони (80 ст.) за един хляб, 85 ст. за килограм банани и 6лв. за 500 г телешка кайма.
Социалната система на Швеция непрекъснато се съкращава през последните години, разширявайки пропастта между богати и бедни и оставяйки все повече и повече хора уязвими на инфлация, която тази есен достигна средно около 8%. Доходите на домакинствата също бяха засегнати от сметките за електричество, които в някои случаи се удвоиха. Повече от 75% от електричеството на Швеция идва от хидроенергия, ядрена енергия и вятър, но не е избегнало въздействието на цените на енергията в целия континент от войната в Украйна.
На практика, казва Риндевал, 90-95% от покупките са от членове, които могат да купят до 300 крони храна на седмица на цената за членството – никога повече от 30% от цената в супермаркет с отстъпка – и толкова, колкото искат отгоре на по-висока цена. Малко членове гладуват, но много от тях не могат да си позволят балансирана диета: много въглехидрати, малко протеини, малко зеленчуци.
Според Централната статистическа служба на Швеция по време на последния голям инфлационен период в страната в началото на 90-те години на миналия век около 7% от населението е било в относителна бедност – дефинирано като живеещо с 60% от по-ниския среден доход. Тази година този процент се оценява на над 14%.
Matmissionen изготвя планове за разширяване на нови магазини в цялата страна. Наскоро веригата постигна споразумения както с шведската асоциация на търговците на дребно на храни, така и с националната федерация на производителите и дистрибуторите на храни, гарантирайки подкрепата на почти целия хранителен сектор.

Станете почитател на Класа